Rekonditionerade mobiler

Tänk på ursprunget när du köper begagnat

En läsare är missnöjd med sin rekonditionerade mobil. Vi tipsar om hur du förhindrar samma misstag.

Fråga: Läste er artikel om telefoner som återbrukas och då bla om företaget Refurbed.

Vad ni inte tog upp är att om man får strul med telefonen man köpt kräver dom att men returnerar den till säljaren, som i mitt fall ligger i Spanien! Var ligger miljötänket där? Att skicka en vara fram och tillbaka flera hundra mil!

Kändes lite väl klappa på ryggen i er artikel, tala hellre om alla aspekter som ingår i ett köp. Ge inte ett företag reklam utan att kolla alla aspekter!

Elias Nordling svarar: Vår artikel hade huvudsakligt fokus på Mresell, som är ett svenskt företag och där såklart alla telefoner du köper av dem finns i Sverige. Refurbed däremot är en pan-europeisk återförsäljare, och du har en bra poäng i att det kan bli krångligt om det blir strul och den du köpt av finns i andra änden av Europa. Jag har även fått berättat om ett köp av en mobil via Refurbed från utlandet där skärmen var en undermålig ersättningskomponent. Så det gäller uppenbart att syna Refurbeds underleverantörer.

På Refurbeds hemsida kan du när du söker på en produkt i nedre högra hörnet se vem som är säljaren och i vilket land. På så sätt kan du välja att inte köpa en telefon som har för lång transportväg, även om det vore bra med ett filter där man kunde välja bort länder som är längre bort.

Den här frågan har tidigare publicerats exklusivt för Plus-medlemmar på Mobil.se. Här kan du bli Plus-medlem och därmed få direkt tillgång till alla artiklar på Mobil.se och dessutom ta del av förmånliga erbjudanden och rabatter. Som plusmedlem så får du samlade tips och många andra fördjupande, vägledande artiklar. Frågan publicerades ursprungligen här.