Annons

Utvalda höjdpunkter

Tips: Ios 16 och Watch OS 9 – Nya funktionerna du inte får missa

Apple har släppt nya versionerna av Ios och Watch OS och vi tittar närmare på de mest intressanta nyheterna, de du inte får missa, och vägleder dig hur du enkelt kommer igång.

Publicerad Uppdaterad

IOS 16
Låsskärmen
Ångra Imessage-meddelanden
Tidsinställ e-post
Fitness-appen
Bilder - dubbletter, gömda och raderade bilder
Airpods-meny och skanna öronen
Face ID även i liggande läge
Säkerhetskoll

Watch OS 9
Medicin-appen
Kompassen hittar hem

IOS 16

IOS 16
Låsskärmen
Ångra Imessage-meddelanden
Tidsinställ e-post
Fitness-appen
Bilder - dubbletter, gömda och raderade bilder
Airpods-meny och skanna öronen
Face ID även i liggande läge
Säkerhetskoll

Watch OS 9
Medicin-appen
Kompassen hittar hem

IOS 16

Den nya versionen av IOS har fortfarande mycket gemensamt med tidigare generationer och är ingen stor ändring i grunden. Ändå finns det en hel del att upptäcka och den bygger vidare på flera nyheter som Apple lanserat de senaste åren. De största nyheterna i IOS 16 är den nya låsskärmen och förbättringar för e-post och Imessage.

1. Låsskärmen

Widgets direkt i låsskärmen och visuella anpassningar av densamma är den största nyheten i IOS 16. Lite inspirerat av Apple Watch och dess urtavlor kan du nu i Iphones låsskärm få små portioner information alltid tillgängligt och ständigt uppdaterat. Det är information från Apples egna appar, som väder, kalender, nyheter eller påminnelser. Även tredjepartsappar kan visa information här och det kommer bli fler som stödjer funktionen. Idag är de väldigt få.

Du anpassar din låsskärm genom att hålla ner fingret på den. Plustecknet som dyker upp låter dig skapa en ny låsskärm och du kan ha många som du kan växla mellan. Du kan välja en av dina egna bilder från fotogalleriet, någon av Apples bilder, aktuellt väder, emojis eller olika färgtoningar. Sedan kan du anpassa typsnittet för klockan, lägga till widgetar och skapa en matchande hemskärm, kanske baserad på samma bild som låsskärmen.

Du kan även länka en låsskärm till ett särskilt fokusläge. Ett fokusläge är något som introducerades i IOS för ett år sedan och anpassar i ett slag inställningarna i din telefon efter vad du gör för tillfället. Baserat på om du sover, arbetar, läser eller kanske tränar blockeras vissa aviseringar så att du slipper bli störd. Även hemskärmar och låsskärmen kan alltså anpassas, så att du när du är på jobbet bara ser arbetsrelaterade appar och tvärtom, att arbetsrelaterade notiser och appar inte syns när du är ledig.

2. Ångra Imessage-meddelanden

Apple fortsätter att utveckla Imessage även om man hårdnackat vägrar att gå Google till mötes för att förbättra funktionaliteten när meddelanden skickas mellan Iphone och Android-mobiler. Förbättringarna som nu kommit gäller alltså bara när du skickar meddelanden till någon som också har en Iphone.

Med Imessage går det nu att dra tillbaka och ändra i meddelanden du redan skickat. Det finns dock en tidsgräns. Har du skickat ett meddelande du helt vill ta bort från mottagarens telefon kan du göra det inom två minuter efter att det skickats. Redigera ett tidigare skickat meddelande kan du göra upp till femton minuter efter att du skickat det. Båda alternativen kommer upp, så länge de finns tillgängliga, om du trycker och håller in på ett skickat meddelande. Har den du skickat till inte uppdaterat till IOS 16 kan de fortfarande se ett återkallat meddelande. Gör du ändringar i ett skickat meddelande kan även den som har en äldre version av IOS se de ändringar du gör, men det visas snyggare för den som har IOS 16.  

3. Tidsinställ e-post

E-postappen i IPhone har flera nyheter och en av dessa är möjligheten att tidsinställa e-post. På det här sättet kan du alltså låta ett färdigskrivet meddelande vänta på exakt rätt tidpunkt. Du schemalägger sändning genom att låta fingret vila på pilen som är sändknapp. Då kommer det upp reglage så du kan välja dag och tid. Tänk dock på att det är Iphone lokalt som sköter skickandet så för att det ska fungera måste telefonen vara på och ha täckning den tidpunkt du vill att meddelandet ska skickas.

Andra nyheter i Mail-appen är den förbättrade sökfunktionen som gör det enklare att till exempel hitta även bilagor i e-postmeddelanden. Du kan ångra ett mejl du precis skickat, om det till exempel skedde av misstag. Det går att dra tillbaka ett meddelande upp till 30 sekunder efter att det skickas, men tidsgränsen kan du bestämma själv. I inställningarna för Mail kan du stänga av funktionen helt, välja 10, 20 eller 30 sekunder. 

4. Fitness-appen

Den som även har en Apple Watch känner igen Fitness-appen sedan tidigare, men nu finns den i Iphone även för dig som inte har en Apple Watch. I Fitness-appen kan du följa din träning och dina dagliga steg eftersom telefonen kan mäta hur du rör dig, när du har den på dig. Fitness-appen kan även visa träningsdata från appar som Runkeeper, Nika och Strava så att du har din träning samlad på ett ställe. Det finns även möjlighet att här dela träningsdata med andra användare så att ni kan peppa varandra.

5. Bilder - dubbletter, gömda och raderade bilder

En rad nyheter har kommit till appen Bilder där de foton och filmer du tar med Iphone hamnar. Först och främst är albumen Gömda och Senast raderade nu låsta, så de kräver Face ID eller Touch ID av dig personligen för att de ska visas. En annan nyhet är att Iphone kan hitta dubbletter i ditt bildbibliotek. 

När Iphone och Icloud letar efter dubbletter så gör den det för att hitta just identiska bilder. Dubbletter visas sida vid sida i albumet Dubbletter och där kan du välja att slå ihop dem eller att radera en version. Slår du ihop dubbletter kommer den bild med högst upplösning att sparas och bilddata som bildtext, taggar, albumtillhörighet och liknande att kombineras i den sparade bilden.

6. Airpods-meny och skanna öronen

För dig med Airpods bjuder IOS 16 på flera välkomna nyheter. Först och främst dyker det upp en särskild inställningsmeny när du har dina Airpods anslutna till telefonen. Menyn syns både för Apples Airpods och för Beats hörlurar och den dyker upp i toppen i telefonens vanliga inställningsmeny, under ditt namn. Det gör det enklare att hitta inställningar för hörlurar. 

Ytterligare en nyhet är att du för hörlurar med Apples rumsliga ljud, spatial audio, kan låta telefonens selfiekamera, true depth-kameran, skanna dina öron så att ljudet anpassas efter just dig och hur dina öron ser ut. Du gör det genom att hålla telefonen med skärmen riktad mot vardera öra enligt instruktionerna och sedan ska ljudet anpassas efter det. 

7. Face ID även i liggande läge

Kollar du på film i liggande läge och råkar låsa skärmen har det tidigare krävts att du vinklar runt telefonen till stående läge för att Face ID ska fungera. Den tiden är över, för nu fungerar ansiktsigenkänningen även när telefonen är i landskapsläge. Du behöver inte göra någon ny inställning av Face ID för att det ska fungera. Tidigare uppdateringar av Face ID har bland annat introducerat möjligheten att logga in även med munskydd på. Ännu fungerar dock Face ID inte med till exempel solglasögon på.

8. Säkerhetskoll

Apple har tydligt integritetsfokus och har bland annat begränsat appars och webbplatsers möjligheter att spåra din aktivitet för att riktad annonsering. Säkerhetskollen i IOS 16 är ett nytt initiativ på detta tema. Du hittar den under Inställningar, Integritet och Säkerhet och sedan bläddrar du ner till Säkerhetskontroll.Genom en steg för steg-instruktion kan du här dra tillbaka tillåtelse att dela information med personer, appar och andra enheter. Det kan vara ett bar sätt att se över vad du faktiskt godkänt sedan tidigare och det är stor risk att du hittar delade uppgifter du glömt bort eller aktiverat av misstag.

Watch OS 9

Med Watch OS 9 kan du märka en hel del förbättringar jämfört med tidigare. Framförallt har informationen du kan få om träning och sömn förbättrats. Under löpträning till exempel får du mer detaljerad information om pulszoner och du kan se mer detaljerade sömnstadier om du har på dig klockan under natten och mäter sömn. Dessutom har systemet fått prestandaförbättringar så det är snabbare och det har tillkommit appar och andra befintliga har förbättrats.

9. Medicin-appen

En ny app är Medicin-appen. Den låter dig ha koll på vilka mediciner du tar regelbundet och påminner dig när det är dags att ta dem. Medicin-appen finns bara i Apple Watch och inte i Iphone, men den synkar mot appen Hälsa i din Iphone. Du kan alltså lägga in de preparat, mediciner, vitaminer du behöver ta återkommande och få påminnelser i klockan när det är dags att ta. När du tagit medicinen markerar du det i appen, så du säkert kommer ihåg senare att du faktiskt tagit den. I USA kan användare skanna läkemedelsförpackningar för att registrera mediciner, mend et är en funktion som än så länge saknas här i Sverige. Vi får istället ange läkemedel manuellt i appen. 

10. Kompassen hittar hem

Redan sedan tidigare fanns en kompass-app i Apple Watch, men nu har den fått utökad funktion. Är du ute i okänd terräng och vill ha hjälp att hitta tillbaka till din utgångspunkt finns hjälp att få. Kompass-appen kan skapa en rutt när du rör dig som du sedan kan följa för att ta dig tillbaka till utgångspunkten. Dessutom kan du markera platser du e´befinner dig på och koppla en anteckning till platsen för att enkelt komma ihåg och hitta platsen vid ett senare tillfälle.