Enklare att se, höra, använda

Tips: Så kan du göra en vanlig Android till seniormobil

Du behöver inte köpa en speciell seniormobil för att få en telefon som är anpassad för äldre. Det går många gånger minst lika bra at anpassa en vanlig androidmobil.

Publicerad Uppdaterad

Istället för att köpa en specifik seniormobil så kan du anpassa en vanlig mobil. Då får du bättre prestanda till ett lägre pris och kan använda pengarna till annat. 

Förutom att välja en telefon som ger dig den prestanda, kamera och andra egenskaper du behöver så handlar det om att anpassa det du der i skärmen, gränssnittet, så att till exempel texten blir större, kontrasten bättre och menyerna enklare.

I Android: Tillgänglighet och Enkelt läge

Är det en Androidtelefon som du försöker anpassa för en senior så är Inställningsmenyn och de båda valen Enkelt läge och Tillgänglighet där du hittar möjligheterna att göra just det. Enkelt läge innebär att ikoner och text blir större och att systemet blir lite mindre rörigt. 

Finjustera med Tillgänglighet

Under rubriken Tillgänglighet i telefonens inställningsmeny hittar du en rad olika verktyg och inställningar för att anpassa telefonen inom områdena syn, hörsel och motorik. Talkback innebär att det du trycker på läses upp högt och tydligt istället för att du måste läsa det, Här kan du även öka textstorlek, zooma in delar av skärmen, anpassa färgerna, ta bort animationer och öka kontrasten.

För hörsel är du framförallt hänvisad till den högtalare och hörlurar du har, men det går att koppla in hörapparat till en Android om telefonen har Android 10.0 eller senare och hörapparaten stödjer funktionen.

Inom motorik kan du ändra till exempel hur långt tryck som ska räknas som ett långt respektive kort tryck, om det är ett problem.

Du kan läsa fler råd och allmänna tips i vår stora Senior-guide för plusmedlemmar på mobil.se.