Så aktiverar du texttolkningen

Tips: Så kan Iphone läsa texten i bilder av skyltar, menyer och mycket annat

Iphone kan i och med IOS 15 förstå text nästan överallt med hjälp av kameran och teckentolkning.

Publicerad Uppdaterad

Det var en hel del snack under den tid IOS 15 var i beta om att det finns en ny funktion som kan hitta text i bilder. Det gör att telefonen kan tolka om du till exempel tar bild på en restaurangmeny, en skylt eller något annat. Funktionen använder textigenkänning, men tolkar även texten och den här tolkningen finns ännu inte officiellt tillgänglig för svenska språket. Därför måste du manuellt aktivera Livetext och det gör du i Inställningar, Allmänt, Språk och region och trycker sedan på Livetext, så det är aktivt. 

När detta är gjort så går du till Bilder-appen och där finns, på bilder med identifierad text, nu en liten ikon med streck i nedre högra hörnet på bilden. Klicka på den så aktiveras funktionen som gör att du kan markera texten som identifierats och faktum är att systemet är väldigt bra på att läsa text och du kan markera text från en bild och klistra in i ett textdokument eller mail för att använda. Även om alltså svenska officiellt inte stöds ännu. Du behöver inte ens begränsa dig till tydligt skriven text. När vi testar fungerar det bra även med till exempel text tryckt på en t-shirt och även på skyltar med säregna, otydliga typsnitt.

Du som är Plus-medlem på mobil.se kan läsa samlade tips. Då serveras du guide till nyheterna i IOS 15 för Iphone, de bästa nyheterna i Watch OS 8 för Apple Watch samt smarta tips för din Ipad med Ipad OS 15