Först med det senaste och bästa – billigare

Tips: Så köper du säkrast mobiltelefon från utlandet utan att bli lurad

Vissa telefoner släpps tidigare i andra länder än här och andra telefoner släpps inte alls i Sverige. Vi tipsar om vad du kan göra för att få tag på dem ändå.

Publicerad Uppdaterad

På mobilredaktionen svarar vi löpande på läsarfrågor. En fråga som kom in handlar om hur man säkrast köper telefon från utlandet, för att vara säker på att den faktiskt fungerar som utlovat.

Köpa mobil från utlandet

Fråga: Sugen på att köpa ny mobil men helst vill jag vara först med det senaste och det verkar allt svårare i Sverige. Xiaomis senaste släpps först i Kina, Google säljer sina Pixel i andra länder, men inte i Sverige. Hur gör man för att köpa en mobil från utlandet och vara säker på att den funkar som tänkt?

Erik Mörner svarar: Det finns en hel del att tänka på. Enklast, ska du vara medveten om, är att köpa från en svensk återförsäljare. Det då för att du vet hur garantier fungerar, du får support vid eventuella problem och du slipper eventuella extraavgifter för tull och liknande.
Väljer du ändå att köpa en telefon från utlandet ska du först och främst säkerställa att telefonen använder samma nätstandard som vi, så att den fungerar i svenska mobilnät. Vidare vill du så klart att telefonen ska vara olåst så att den inte är bunden till en viss operatör och simkort. Köper du en Google Pixel så har de svenska som språk tillgängligt, men vid köp av en mobil i utlandet är det ingen självklarhet. I Kina är inte bara tillgängligt språk ett problem. Där är hela mjukvaran annorlunda och Oneplus och Xiaomi till exempel, som båda släpper sina telefoner först i Kina, säljer en version där utan Google Play, eftersom Googles tjänster ändå inte är tillgängliga i Kina. De telefonerna är därmed mer eller mindre oanvändbara för oss svenskar. Beroende på vem du köper telefon av gör du även klokt i att säkerställa att du faktiskt får den produkt du tror att du betalar för. I mindre nogräknade webbutiker kan du hitta billiga telefoner som efterliknar Iphone eller Android, men inte ger den funktion de ger sken av.

Som Plus-medlem kan du läsa fler aktuella frågor och svar så fort de publiceras och själv ställa frågor till Mobilredaktionen. Ovanstående fråga är till exempel publicerad sedan tidigare i vår frågesamling från början av året.