Funktionen batterivård

Tips: Ta hand om batteriet på din Sony-mobil

Sony har en del egna funktioner för batterivård i sina mobiler. Vi tipsar om hur de fungerar.

Publicerad Uppdaterad

Ta hand om batteriet

Batteriet slits med tiden och kan hålla mindre laddning, men du kan sakta ner den processen genom att ladda telefonen på rätt sätt, och funktionen Batterivård hjälper dig med det. Du hittar den genom att gå in i inställningarna, välj Batteri och sedan Batterivård.

Det är framför allt när batteriet är nästan fulladdat som det sliter på det att ladda ytterligare. Batterivårdfunktionen fungerar så att telefonen i mesta möjliga mån försöker undvika att telefonen ligger på laddning när batteriet är nästan fullt, genom att pausa laddningen.

Standardläget är att telefonen känner av ditt användarmönster över tid och anpassar när funktionen ska gå igång efter det. Sedan ser den till att bara ladda batteriet till 90 procent, för att ladda de sista 10 procenten precis innan du ska använda mobilen. Så om du till exempel brukar ladda mobilen över natten kommer den att laddas till 90 procent fram till en halvtimme innan du brukar gå upp, för att då ladda de sista 10 procenten.

Du kan också välja anpassad för att själv kontrollera när funktionen ska vara igång. Du kan då ange manuellt mellan vilka klockslag funktionen ska vara igång (när du laddar mobilen över natten till exempel) och vid vilket klockslag du vill att mobilen ska vara fulladdad.

Du kan också välja att alltid begränsa mobilens maximala laddnivå för att spara på batteriet ytterligare. Standardinställningen i detta läge är att ladda till maximalt 90 procent, men du kan justera det till 80 procent för ännu mindre slitage på batteriet. Det ska dock vägas mot att 80 procents kapacitet är ungefär vad du har kvar i batteriet efter två år om du inte har låtit begränsa laddningen på något sätt.

Det här tipset har tidigare publicerats exklusivt för Plus-medlemmar på Mobil.se. Här kan du bli Plus-medlem och därmed få direkt tillgång till alla artiklar på Mobil.se och dessutom ta del av förmånliga erbjudanden och rabatter. Som plusmedlem så får du samlade tips och många andra fördjupande, vägledande artiklar. Tipset publicerades ursprungligen här.