Elsäkerhet

Tre råd för att minska risken att mobilen börjar brinna

Bränder orsakade av mobiltelefoner är sällsynta men ökar. Här är tre råd för hur du minskar risken.

Använd alltid originalladdare eller betrodda produkter

Elsäkerhetsverket rekommenderar CE-märkta produkter, men den märkningen är så lätt att fejka att den i praktiken inte betyder så mycket. I stället skulle vi förorda att man använder sig av laddare från betrodda varumärken eller tredje part. Mobiltillverkarna själva förstås, men det finns även tillbehörstillverkare, särskilt sådana baserade i EU, som du kan lita på. Exempel på tredjepartstillverkare som du gott kan förlita dig på är Anker, Belkin, Deltaco, Baseus och Smartline.

Kontrollera laddare och sladdar regelbundet och byt ut trasiga produkter

Det här är ett bra råd. Fortsätt inte att använda sladdar som spruckit eller laddare som glappar. Inte bara för att det är jobbigt när det glappar utan för att risken för kortslutning ökar dramatiskt.

Använd aldrig ett skadat batteri

Lättare sagt än gjort, hur vet man att mobilbatteriet är skadat? Vi har nämnt två tecken, att enheten känns onaturligt varm och att telefonens baksida buktar för att batteriet har svällt. I bland annat Samsungs och Apples mobiler kan du även i inställningarna få ett mått på batteriets hälsotillstånd. Ett slitet batteri är inte samma sak som ett skadat batteri men risken att det ska vara skadat ökar om batteriet är utslitet.

Det här är ett utdrag ur en artikel som publicerats exklusivt för Plus-medlemmar på Mobil.se. Här kan du bli Plus-medlem och därmed få direkt tillgång till alla artiklar på Mobil.se och dessutom ta del av förmånliga erbjudanden och rabatter. Som plusmedlem så får du samlade tips och många andra fördjupande, vägledande artiklar. Här kan du läsa hela artikeln om brandsäkerhet.