https://www.mobil.se/tips-tricks/6-tips-som-f-r-batteriet-att-r-cka-l-ngre
307146
Tips & Tricks
Mer kräm i batteriet

6 tips som får batteriet att räcka längre

De hetaste telefonerna på marknaden har inte bara en massa häftiga funktioner. Det de framförallt har gemensamt är också att batteriet tar slut alldeles för fort.

Medan det inte tycks finnas någon hejd för mobiltillverkarnas uppfinningsrikedom vad gäller att proppa in så många funktioner som möjligt i telefonerna tycks det desto svårare att göra batterier som faktiskt räcker för den intensiva användning telefonerna idag utsätts för. Vill man att batteriet ska räcka längre i telefonen får man därför helt enkelt göra avkall på funktionerna. Här är 6 tips som får batteriet att räcka längre.

1: Ha inte batteriet i fickan

Mobilbatteriet mår inte särskilt bra av att man har telefonen liggande i fickan. Måhända är den smidigast att ha där och det är också där vi teknikkillar brukar ha den. Men faktum är att batteriet mår bättre om man istället har telefonen i handväskan eller portföljen eftersom telefonen lätt blir lite för varm när den ligger i en trång ficka och blir utsatt för kroppsvärme. Även ett bältesclip att ha telefonen i är helt okej, om än långt ifrån moderiktigt.

2. Stäng av 3g-anslutningen när det går

3g är snabbare när det gäller dataöverföring än en vanlig gsm-anslutning – men det drar också mer ström. Om man inte behöver surfa med mobilen på ett tag sparar man en hel del batterikraft genom att om det går ställa in telefonen för att skippa 3g-möjligheterna.

3. Stäng av övriga anslutningar

Det är ganska logiskt; om telefonen ständigt finns tillgänglig som bluetooth-enhet, alltid är på jakt efter wifi-hotspots, letar efter gps-positionen och kollar efter mejl varannan minut kommer batteriet laddas ur snabbt. Grundregeln är enkel – ju fler funktioner och anslutningsmöjligheter man klarar sig utan, desto längre kommer batteriet orka driva telefonen.

4. Ändra skärminställningar

Ovanstående tips är sådant som förbättrar batterilivslängden främst när man inte aktivt använder luren. När man väl har telefonen uppe och pillar med den går det precis som på bärbara datorer att spara en hel del batteri genom att trixa lite med skärminställningarna. Klarar man av att se det som visas på skärmen även utan att den står inställd på max ljusstyrka finns det en hel del batteritid att spara. Om man ofta plockar fram mobilen och ögnar till på skärmen finns det också batteri att spara genom att ändra inställningarna för hur lång tid efter användning det tar som skärmen slocknar.

5. Surfa på mobila sajter

Visst, moderna mobilwebbläsare klarar av att visa vanliga webbsajter nästan lika bra som på en dator. Men laddningstiderna är längre och grafiken tyngre än om du istället surfar in på den mobila versionen av sajten du ska besöka. Spara adresserna till dina favoritsajter bland bokmärkena och håll dig så långt det är möjligt till de mobila versionerna, så slipper du slösa batteri på att tanka ner grafiktunga annonser.

6. Stäng av onödiga program och widgets

Den röda tråden för att spara mobilens batteri är: bort med det onödiga. Så gäller även applikationsdelen. Kolla vilka program och widgets på telefonen som verkligen behövs och avsluta helt enkelt alla som inte gör det. Då kan telefonens processor vila sig lite och minnet behöver inte användas lika mycket, vilket batteriet tycker om.

Har du fler tips på hur man kan spara batteritid på sin telefon så dela gärna med dig av dem bland kommentarerna nedan!