https://www.mobil.se/tips-tricks/8-smarta-tips-f-r-iphone-6-och-ios-8
557923
Tips & Tricks
Tips och tricks

8 smarta tips för Iphone 6 och Ios 8

Det finns många nyeter i Ios 8 och Iphone 6 samt Iphone 6 Plus. Här har vi samlat åtta smarta tips som gör ditt användande smartare.

Sida 1

Det finns alltid roliga extrafunktioner att upptäcka i mobilen som du kanske inte visste om från början, men som du snabbt undrar hur du kunde leva utan. I Ios 8 finns mängder av nyheter och om du skaffat en Iphone 6 eller Iphone 6 Plus får du tillgång till alla nyheter i systemet. De flesta av nedanstående tips fungerar även med äldre telefoner som kör Ios 8, men inte riktigt alla.

Glapp i laddningen

Genom att försiktigt rengöra bottenkontakten på Iphone kan du slippa de glapp som annars kan sätta stopp för laddningen.
När du haft din Iphone en längre tid kan det hända att kontakten för laddning i botten på telefonen börjar glappa lite. Det är förmodligen inget som händer när telefonen är ny, men efter ett år eller så kan tillräckligt mycket skräp ha samlats i kontakten för att laddsladden inte ska få den kontakt den behöver. När du laddar så tappar telefonen i så fall kontakten och resultatet kan bli att du måste trycka laddsladden hårt i kontakten för att den alls ska få kontakt eller att du måste vrida kontakten för att telefonen ska laddas. Receptet för att komma ifrån detta är att försiktigt med till exempel ett gem rensa skräp som kan ha fastnat i hålet. Se bara till att vara försiktig så du inte skadar kontakten på något sätt.

Slipp kontakter

En av nyheterna i Ios 8 är att de personer du senast kontaktat dyker upp i appväxlingsläget tillsammans med de personer som du definierat som favoriter, förmodligen de du oftast har kontakt med via telefonen. Varje gång du dubbelklickar på hemknappen för att växla app så tar alltså de här porträttbilderna plats och uppmärksamhet från apparna. Den här funktionen är aktiverad som standard i Ios 8, men det går att inaktivera. Du gör det genom att gå in i Inställningar > E-post > Kontakter > Kalender och sedan bläddra ner till rubriken Kontakter och sedan ändra »Visa i appväxlaren« till Av. Du kommer inte att kunna använda det vunna utrymmet till något annat, men du kan i alla fall koncentrera dig helt på apparna som visas.

Sida 2

Välj delnings­funktioner

En av de mer användbara funktionerna i Ios 8 är den som låter dig dela innehåll som bilder, webbadresser och filer från en app till en annan. Det här gör till exempel att du direkt från fotoalbumet i Iphone kan klicka på delaknappen och skicka bilden till inte bara Facebook och Twitter som tidigare utan till valfri app du installerat, det vill säga allt från Snap­chat till Pinterest, Tumblr och Linkedin. Som du ser kan listan bli ganska lång, men för att begränsa den så att du bara ser de tjänster du verkligen använder kan du välja bort de tjänster som inte ska visas. 

1 Börja med att gå in i bildalbumet och välja en bild.
2 Tryck på dela-knappen och bläddra förbi ikonerna till ikonen »Mer«, längst till höger.
3 Genom att klicka på »Mer«-ikonen får du välja och välja bort vilka av de tillgängliga tjänsterna som ska visas direkt i dela-menyn. På det här sättet kan du även välja ordning och se till att de tjänster du använder ofta syns först.

Handoff  – så går det till

När Apple för första gången visade upp nya Ios 8 var det funktionen Handoff som man nästan talade mest om. I korthet fungerar den så att man kan börja skriva ett mejl på Iphone och mitt i skrivandet fortsätta på samma mejl i sin Ipad eller på datorn. När vi skriver detta finns ännu inte nya versionen av Apples operativsystem tillgängligt för datorer, men Ios 8 är ju ute för både Ipad och Iphone så den delen av funktionen går det bra att utnyttja redan nu. För att det här ska fungera behöver du ha bluetooth igång och du måste dessutom vara inloggad på ­Icloud i alla enheter som ska vara inblandade. I inställningsmenyn i telefonen eller Ipaden kan du också se till att Handoff är aktiverat. Det gör du under Inställningar > Allmänt > Handoff och föreslagna appar. Appar som fungerar tillsammans med Handoff visas dels i låsskärmens nedre vänstra del när de är aktiva, dels i appväxlaren i dina anslutna Ios-enheter. 
När du vill växla mellan enheter är det enda du behöver göra att svepa upp ikonen från låsskärmen eller välja den till vänster om startskärmen i appväxlaren som du får upp genom att dubbelklicka på hemknappen.


Apparna som fungerar med Handoff
Mail
Safari
Kartor
Påminnelser
Kalender
Kontakter
Meddelanden
Pages
Keynote
Numbers

Sida 3

Ringa vanliga telefonsamtal med Ipad

En ytterligare funktion relaterad till Hand­off vi skrev om på förra sidan är möjligheten att ringa röstsamtal med Ipad och till och med från datorn. Det här bygger förutom förutsättningarna för Handoff även på att alla enheter är uppkopplade via samma wifi. När så är fallet kan du helt enkelt klicka på en kontakt eller ett telefonnummer i Ipads kontaktlista, i Safari eller via kontaktuppgifter i kalendern. Vad som händer när du gör detta är att ett samtal kopplas upp via din Iphone och i Ipadfallet så fungerar Ipad som högtalartelefon medan ett vanligt röstsamtal kopplas upp till mottagaren från din Iphone.

Aktivera To-inkorg 

Får du många mejl så har e-postprogrammet i Ios sedan en tid flera smarta funktioner för att sortera det som är viktigast för dig. Ett sådant är möjligheten att sortera fram en egen mejlbrevlåda för e-post som är adresserad direkt till dig eller med kopia till dig. Det här sorterar alltså effektivt bort alla e-postmeddelanden som är skickade till gruppadresser. Det finns flera sätt att skapa den här typen av smarta brevlådor och du hittar alla genom att gå in i e-postprogrammet i Ios och trycka på »Ändra« längst uppe till höger. Nu kan du välja att sortera fram och samla alla meddelanden som är flaggade som viktiga, alla mejl med bilagor eller alla olästa, för att nämna några. Prova dig fram vilka som fungerar bäst för dig och tänk på att brevlådorna fylls på vartefter e-post kommer in, så i början kan de gapa tomma.Undvik mobilsidor

I Ios 8 finns många nyheter i den inbyggda webbläsaren Safari. En av dessa nyheter är möjligheten att specifikt efterfråga en datoranpassad webbsida när du slussas vidare till en mobilanpassad sida. Funktionen är kanske särskilt användbar på den stora skärmen i Iphone 6 plus. När du hamnat på en mobilanpassad sida ska du först klicka i adressfältet och sedan svepa ner över skärmen från bokmärkesfältet och neråt. Då får du fram två val. Det ena är möjligheten att lägga till sidan som favorit och det andra är just att begära webbversionen av sidan och inte den mobilanpassade.
Notera att det här inte fungerar på sidor med så kallad responsiv design där sidan automatiskt anpassar sig efter den tillgängliga skärmytan.

Svara på SMS direkt i notifieringen

När din telefon visar till exempel ett nyinkommet SMS i form av en notifiering i toppen på skärmen kan du numera svara direkt utan att gå in i meddelandeappen. För att göra det krävs dock att du är alert. Det krävs att du använder telefonen samtidigt som meddelandet kommer och det går alltså inte om låsskärmen är aktiv. När notifieringen kommer fram på skärmen har du två alternativ. Antingen sveper du upp den och fortsätter med det du gjorde, eller så sveper du ner den och då kan du svara direkt utan att växla till meddelande­appen. Sveper du ner så kan du alltså skriva ett svar och skicka direkt utan att växla från den app du använde när meddelandet kom.

Relaterade artiklar