https://www.mobil.se/tips-tricks/laga-mobilen-sj-lv
294892
Tips & Tricks

Laga mobilen själv

Mobilskolan visar hur du själv kan utföra en av de vanligaste reparationerna - displaybyte.av Tomas Nilsson

När garantin är slut på mobilen - eller om du har haft otur och orsakat skadan själv - kan reparationen kosta åtskilliga hundralappar utöver reservdelarna. När mobilen fått utstå mer stryk än vad den trivs med märks det ofta först på displayen. Kanske försvinner bilden helt eller delvis eller också spricker glasskivan i skärmen.

Vilka avancerade kunskaper och verktyg är det då som krävs för att byta denna känsliga komponent i mobilen? Själv arbetet kräver en portion tålamod, men annars är det mest exotiska som behövs ett par olika skruvmejslar i de mindre storlekarna. Vi vill varna för att även den mest händige kan misslyckas med att reparera en mobil på egen hand, så vill du vara helt säker på att inte förvärra skadan är fortfarande den professionella verkstaden det bästa alternativet.

Vi demonstrerar displaybytet på en Sony Ericsson K750i som råkat illa ut. Efter ett fall från biltaket ned i stenläggning gav skärmen upp och verkstäderna uppskattade reparationskostnaden till mellan 1000 kr och 1500 kr. Endast displayen som originalreservdel kostar ca 700 kr inkl moms.

Öppna utan att skada

När reservdelen köpts in är nästa steg att fundera ut hur mobilen kan öppnas utan att skalet eller innehåller skadas ännu mer. En bra metod är att söka på internet efter mobilens modellnamn och "disassembly". Förhoppningsvis har någon hjälpsam person redan dokumenterat hur man enklast öppnar din mobilmodell. Om det inte finns någon metod beskriven på nätet är det lite klurigare, men de flesta mobiler är byggda på ett likartat sätt.

Börja med att ta loss alla delar som sitter löst. Löstagbara skal, batteriluckor, batterier med mera måste lossas innan arbetet kan fortsätta. Efter att ha plockat ut batteriet ser vi fyra stycken skruvar; två stjärnskruvar och två så kallade torx-skruvar. Torx är ett stjärnformat skruvhuvud med sex kanter utvecklat av företaget Textron Fastening Systems. Torx-skruven ska vara mycket hållbar och slita mindre på verktyg än andra typer av skruvar och dyker därför upp i fler och fler sammanhang. Torx-skruvarnas huvud finns i många olika storlekar och passar bara med exakt rätt storlek på skruvmejseln. I detta fall heter rätt mejsel T6 och finns från ca 25 kr hos järnhandlare och hos postorderföretag som säljer verktyg. De lite mer konventionella stjärnskruvarna i K750i är av typen Philips. Instrumentmejselsatser med små Philips-mejslar finns från några tior och uppåt. Tänk på att alltid använda rätt mejsel för rätt skruv så att du inte skadar huvudena eller river loss metallspån som kan fastna i mobilen. Bild 01. Fyra skruvar under batteriluckan håller ihop mobilen.

Ha inte bråttom

När skruvarna är borta kan vi lossa frontdelen av skalet från resten av mobilen. Här gäller det att inte ha för bråttom. Skalet på de flesta mobiler sitter fast med snäppfästen - små krokar som hakar i hål i ett annat plaststycke. För att lossa hakarna måste man bända lite och risken finns att någon plastdel går sönder innan skalet lossnar. Använd inga metallverktyg för lossa skalet! Hårdplasten är betydligt mjukare än metall och det blir med stor sannolikhet fula märken om du använder en kniv eller skruvmejsel. Bäst är naturligtvis en speciell mobilöppnare av plast, men en sådan har man kanske inte liggande i skrivbordslådan och då är ett gitarrplektrum ett utmärkt och billigt alternativ. Genom att trycka in plektrumet mellan fronten och resten av mobilen klickar krokarna loss en efter en och snart går fronten att lyfta bort. Bild 02. Skalet hålls ihop av små plastkrokar.

Tyvärr räcker det inte med att lossa skalet för att komma åt displayen. De elektriska anslutningarna mellan displayen och resten av mobilen sitter gömda under knappsatsen, så den måste först bort. Bild 03. Översta delen av knappsatsen, tangentmattan, hålls på plats av skalet, så den kan vi lyfta åt sidan direkt.

De elektriska delarna av knappsatsen och kamerans avtryckare sitter ihop i ett stycke tillsammans med en svart plastskiva. Enklast är att lyfta upp knappsatsens metalldel från memorystick-luckan som ett gångjärn och därefter lossa den lilla kontakten som ansluter knappsatsen till kretskortet. Nu kan du lyfta hela knappsatsen rakt upp, men se upp så att inte kamerans avtryckare fastnar i sitt hål i skalet utan följer med. Den svarta plastskivan har en liten metalldel i sitt övre vänstra hörn - den är viktig, så se till att den inte försvinner utan sitter kvar på sin plats när du lyfter bort plastskivan. Bild04. Knappsatsen sitter ihop med kamerans avtryckare och kan vara lite klurig att ta loss.

Lyft bort displayen

När knappsatsen är borta är displayen helt frilagd. Upptill är den fäst med två stycken Torx T6-skruvar. Den elektriska anslutningen består av en kontakt av samma typ som för knappsatsen, så nästa steg är att försiktigt lossa den från kretskortet. Bild 05. Displayen sitter fast med två skruvar.

Anslutningarna till displayen ligger runt styrpinnen, så var försiktig så att inget fastnar i styrpinnen när du lyfter bort displayen. Den nya displayen ska självklart sitta monterad på samma sätt som en gamla. Börja uppifrån och passa in de båda vita plastpiggarna i hålen på den nya displayen och skruva tillbaka torx-skruvarna. Passa sedan in anslutningarna runt styrpinnen och tryck fast kontakten. Bild 06. Två plastpiggar hjälper displayen att hamna på rätt plats.

Enkelt sätta ihop

Att sätta ihop mobilen igen är enkelt. Knappsatsen skall tillbaka där den satt - börja med att passa in kamerans avtryckare och lägg till sist själva knapparna överst. Det är lätt hänt att damm och fingeravtryck hamnar på den nya displayen eller på insidan av fronten. Det ser trist ut med damm inuti mobilen, så torka rent glasytorna med en putsduk som inte luddar. Tryckluft på sprayburk kan också vara ett bra hjälpmedel för att få mobilen helt ren inuti. Fronten fäster du tillbaka genom att klämma ihop den med resten av mobilen så att krokarna hakar i igen. När de fyra skruvarna under batteriluckan är tillbaka på sina platser kommer sanningens minut - tillbaka med sim-kort, batteri och batterilucka och slå på mobilen. Med lite tur fungerar allt och du har pengar över till något roligare! Bild 07. En linsputsduk är bra för att ta bort damm och fingeravtryck inuti mobilen.

Faktaruta: Delar du kan byta själv

·Display: 200 - 2000 kr

·Högtalare: 75 - 200 kr

·Mikrofon: 100 - 250 kr

·Knappsatser och tangentmattor: 100 - 300 kr

·Bottenkontakt: 100 - 200 kr

Faktaruta: Nätbutiker med reservdelar

·www.gsmteknik.se www.gsmteknik.se>
/>·www.mumien.se www.mumien.se>
/>·www.hansa.se www.hansa.se>
/>·www.formymobile.co.uk www.formymobile.co.u... />