https://www.mobil.se/tips-tricks/s-f-r-du-din-trasiga-mobilsk-rm-lagad
479470
Tips & Tricks
Hos mobildoktorn

Så får du din trasiga mobilskärm lagad

Har man haft oturen att tappa sin smartphone i backen och lyckats krossa eller repa displayen på den kan man glömma allt vad garantier heter eftersom det är en självorsakad skada på telefonen. Vart ska man egentligen vända sig för att få sin telefon lagad och vad kostar det?

En olycka händer så lätt. Medan mobiltelefoner av äldre modell brukade kunna tåla en hel del stryk och ovarsam hantering innan skärmen gav upp så är dagens pekskärmsutrustade mobiler desto känsligare. Tappar man sin Iphone eller Android-lur i backen är risken stor att man får en spricka i skärmen.

Ofta går telefonen och displayen fortfarande att använda även med sprickor i den, men det är förstås inte särskilt roligt. En skärm med sprickor i gör dessutom att fukt och smuts lättare kan ta sig in i telefonen vilket gör att skadorna på den kan bli irreparabla om man inte ser till att åtgärda det.

Priserna för att reparera en trasig display på telefonen genom att lämna in den till operatörerna, om man köpte mobilen av en sådan, varierar. Hos Tre får man göra en skadeanmälan i butik för att få sin mobiltelefon reparerad och för att byta ut en trasig skärm på en Iphone 4 kostar det 2 500 kronor. En reparation utan skärmbyte kostar 750 kronor.

Telenor tar 2 295 kronor för att fixa en trasig skärm på en Iphone 4 och priserna för andra smartphone-telefoner ligger också i samma storleksordning.

Telia tar 2 695 kronor för att reparera en Iphone-skärm oavsett skadan, vad gäller andra telefoner får man ett prisförslag för reparationen när man lämnar in telefonen till dem.

Även Tele 2 ligger i prisklassen runt 2 500 kronor för att reparera en Iphone med trasig skärm.

Hemförsäkring och mobilförsäkring

Har man en hemförsäkring med drulletillägg täcker det i allmänhet kostnaderna för om man råkar tappa en telefon i backen. Självrisken brukar dock ligga på cirka 1 500 kronor och beroende på hur gammal telefon man har så reducerar försäkringsbolaget dessutom utbetalningen. För en del hemförsäkringar kan man köpa till ett tillägg som gör att man får ersättning för elektronikprylar som är upp till tre eller fyra år gamla.

Operatörerna erbjuder särskilda mobilförsäkringar där man får betala en extra månadsavgift på sitt abonnemang när man köper en telefon. Självrisken för operatörernas mobilförsäkringar är lägre än vad självrisken är när det gäller en hemförsäkring, men man får ha sönder telefonen ganska ofta om det ska löna sig att teckna en sådan försäkring.

- För yngre som ofta byter telefon kanske det kan vara intressant, men för äldre som inte byter så ofta är det tveksamt, tycker Kerstin Ryd, konsumentvägledare i Nybro kommun.

- Man får ju se vad som känns lönsamt för en själv och sedan sätta det i relation till hemförsäkringen.

Hos Tre ligger månadsavgiften för en mobilförsäkring på 89 kronor i månaden och självrisken på 500 kronor.

Månadskostnaden för en mobilförsäkring hos Telenor varierar beroende på telefonmodell, men ligger på mellan 50-100 kronor i månaden. Också storleken på självrisken varierar men ett riktpris är cirka 600 kronor enligt Telenors kundtjänst.

Hos Telia kostar det 99 kronor i månaden att skaffa en mobilförsäkring för Iphone 4, medan självrisken ligger på 750 kronor. För andra mobiltelefonmodeller är månadsavgiften 59 kronor i månaden.

Tele2:s mobilförsäkring gäller bara Iphone-användare. Köper man en annan telefon av dem rekommenderas man att istället vända sig till ett vanligt försäkringsbolag. Mobilförsäkringen för Iphone hos Tele2 kostar 99 kronor i månaden och självrisken ligger på 600 kronor.

Reparera hos andra

Att lägga över 2 000 kronor för att laga sin mobiltelefon om man inte har någon försäkring som täcker reparationen är väl saftigt och som tur är finns det andra alternativ som är åtminstone några hundralappar billigare. Olika reparatörer är inriktade på olika modeller och tillverkare så vart man ska vända sig beror på vilken telefonmodell det är som man har råkat ha sönder. Rent generellt tycks det dock som att de reparatörer som finns ännu inte kan erbjuda reparation av de allra senaste mobiltelefonmodellerna vad gäller Android-lurar.

Reparera själv

För den händige kan ett alternativ vara att försöka ge sig på att laga telefonen på egen hand genom att beställa hem ett reparationskit till sin telefon. Även om det är billigare så finns då förstås också risken att man, om man har tummen mitt i handen, gör mer skada än nytta och gör att telefonen blir helt obrukbar. För Iphone 3G, 3GS och Iphone 4 finns det lagningskit att beställa hem från Youfixit.se. Beroende på om man behöver byta ut hela lcd-skärmen på sin Iphone 3GS eller bara glasrutan kostar ett paket 679 respektive 379 kronor. Ett lagningskit för Iphone 4, inklusive en ny lcd-skärm, kostar 949 kronor.

Priser för att laga ett trasigt glas på din mobil hos olika reparatörer

Tillbehör som skyddar skärmen

Ett enkelt sätt att få sin telefon att tåla lite mer är genom att köpa ett skärmskydd till den. På så vis skyddar man skärmen från repor och chansen blir större att skärmen överlever om man råkar tappa telefonen i backen.

Invisible Shield är ett 0,2 mm tunt skydd som går att sätta på så gott som alla smartphone-modeller. Priset varierar från en eller ett par hundralappar beroende på vilken mobiltelefon man har. Tillbehöret kan även användas ihop med surfplattor, bärbara datorer, gps-enheter och digitalkameror.

Hemsida: www.ishields.se