1
1
https://www.mobil.se/tips-tricks/sa-ser-du-om-kameran-eller-mikrofonen-ar-pa-i-android-och-stanger-av-dem
573226
Tips & Tricks
falskt
Android 12 och senare

Så ser du om kameran eller mikrofonen är på i Android – och stänger av dem

Android 12 har funktioner för att öka sekretessen för användaren. Här tipsar vi om hur du gör för att vara säker på att mikrofonen och kameran är av.

 

Full sekretess: Stäng av kameran och mikrofonen

I Android 12 ser du om en app använder kameran eller mikrofonen genom en grön ikon i övre högra hörnet med en bild av en kamera och/eller mikrofon i, som sedan minimeras till en grön punkt. Oftast har du ju själv valt att ge appen i fråga behörigheten och det är inga konstigheter. Om du däremot upptäcker att en app använder någondera och du inte vill gräva i behörighetsinställningarna finns det genväg för att stänga av kamera eller mikrofon för samtliga appar. Den kan vara användbar även om du  befinner dig i en situation där du inte vill dela med dig och vill döda funktionen snabbt. Du hittar genvägarna i statusfältet som du först sveper ner för att komma åt och sedan åt sidorna för att bläddra bland. Funktionerna heter mikrofonåtkomst och kameraåtkomst, och du slår av och på funktionerna genom att trycka på knapparna.

Det här tipset har tidigare publicerats exklusivt för Plus-medlemmar på Mobil.se. Här kan du bli Plus-medlem och därmed få direkt tillgång till alla artiklar på Mobil.se och dessutom ta del av förmånliga erbjudanden och rabatter. Som plusmedlem så får du samlade tips och många andra fördjupande, vägledande artiklar. Tipset publicerades ursprungligen här.