https://www.mobil.se/tips-tricks/skolor/iphone-som-mobilt-bredband
469606
Skolor
Skola: Så kopplar du upp dig

Iphone som mobilt bredband

Nu kan du låta din Iphone 4 agera bredbandsdongel och dela ut din 3g-uppkoppling till närvarande wifi-enheter. Vi visar hur. Vi lär dig även hur du delar ut Internet över blåtand med din Iphone 3G S.

Vad gör du om du sitter på ett café med din dator och inser att du glömt 3g-dongeln? Du använder din Iphone såklart. I och med att Apple lanserat en ny version av sitt mobila operativsystem IOS är det enklare än någonsin att dela ut telefonens 3g-uppkoppling till annan hemelektronik, tekniken kallas Personal Hotspot, eller personligt nätverk.

Ett personligt nätverk

Den absolut största fördelen med Internetdelning via wifi säger sig självt: äntligen klarar du dig med ett enda 3g-abonnemang. Tack vare IOS 4.3 kan du numera skapa en egen hotspot med din Iphone 4 som du sedan kan dela med upp till tre wifi-enheter, tre bluetoothenheter och en usb-enhet. Telefonen agerar helt enkelt trådlös router.

Sitter du med en Ipod Touch eller en wifi-version av Ipad och saknar tillgång till wifi-nätverk kan du alltså ändå koppla upp dig på nätet på ett litet kick. Allt du behöver göra är att aktivera funktionen i din telefon.

Vad krävs?

För att kunna genomföra den här guiden krävs det att du har en dator eller annan enhet som stöder wifi med kryptering wpa eller wpa2 – krypteringskravet beror på att du måste lösenordsskydda det nätverk du skapar i telefonen, annars fungerar det inte att ansluta till det. Dessutom måste din operatör ha stöd för Internetdelning (det har de flesta), och du måste ha en Iphone 4 med IOS 4.3 installerat om allt ska fungera.

STEG FÖR STEG

Så delar du Internet via wifi

1.Aktivera wifi under Inställningar i din Iphone 4.

2.Välj Internetdelning under Inställningar och slå på funktionen.

3.Du måste ha ett lösenord. Vill du ändra standardlösenordet trycker du bara på Wifi-lösenord och skriver in något passande på minst åtta tecken, sedan är det klart.

4.Nu är det dags att låta din andra enhet, exempelvis en dator, koppla upp sig på nätverket. Leta upp namnet på din Iphone 4, du ser det under Internetdelning på telefonen, bland de trådlösa nätverken och klicka på det. Ange lösenordet när det efterfrågas.

5.På den blåa statusraden längst upp i Iphone ser du hur många som är uppkopplade på ditt personliga nätverk.

TIPS

Dela Internet via bluetooth

Du som äger en Iphone 3g eller Iphone 3gs har tyvärr inte möjlighet att nyttja parkoppling över wifi, då är bluetooth det näst bästa alternativet. Så här kommer du igång med det.

Vad som behövs: En Iphone med IOS 4.3 samt en Windows- eller Macdator med stöd för bluetooth 2.0.

1.Slå på bluetooth.

2.Gå in under Inställningar, välj Internetdelning och se till att det är igång.

3.Parkoppla din Iphone med datorn och voila, du har Internet.

Dela Internet via usb-kabel

Det absolut sämsta alternativet ur konsumentsynpunkt måste vara att dela Internet via usb-kabel, men för de som inte vill slösa batteri på ovan nämna tekniker kan det vara ett fullgott alternativ ändå. Så här gör du:

1.Se till att du har Itunes installerat i datorn.

2.Gå in under Inställningar i din Iphone; välj Internetdelning och se till att det är igång.

3.Koppla din Iphone till datorn via usb-kabeln.

4.Välj din Iphone i nätverkslistan i datorn.

OBS

Internetdelning via wifi fungerar bara för dig som har Iphone 4 med senaste programvara (IOS 4.3). Har du en äldre Iphonemodell får du nöja dig med Internetdelning via bluetooth eller usb-kabel, för bluetoothstödet krävs det dock fortfarande IOS 4.3.