Maximera signalen

Skola: Fixa bättre täckning

Vi testar olika vägar till fungerande mobil där täckningen lyser med sin frånvaro.

Publicerad:

28 jun 2016 - 12:00

Uppdaterad:

28 jun 2016 - 12:00

Nya basstationer poppar upp som svampar ur jorden, men det finns fortfarande platser dit mobilnäten inte når – och platser där täckningen försämrats på grund av störningar eller ny byggteknik. Vi tittar närmare på orsakerna till dålig täckning – och lösningarna för att få igång mobilen i sommarstugan, båten eller passivhuset.

För att mobilen ska fungera krävs två saker – signalstyrka och kapacitet. När radiovågorna når fram till mobilens antenn måste signalen vara tillräckligt stark för att kunna generera en ström i mobilens mottagare som går att skilja från bakgrundsbruset och alla störningar från andra mobiler, lågenergilampor, mikrovågsugnar och andra prylar. Mobilnäten använder höga frekvenser som varken studsar i atmosfären eller följer jordens krökning, så avstånd, terräng och hinder som byggnader och skog stoppar eller dämpar signalen. Om mobilen eller modemet inte får tillräckligt stark signal där du vill använda den finns det bara två möjligheter – skaffa en bättre antenn eller flytta antennen till en bättre plats. Eller varför inte kombinera båda metoderna. Olika typer av antenner har olika stor förmåga att fånga upp signalen från operatörens basstationer. Om du har möjlighet att använda en antenn med riktverkan och kan montera den där signalen är bäst – till exempel på vinden eller taket – öppnas helt nya möjligheter. Men dålig täckning beror inte alltid på att signalen är för svag. En basstation kan bara serva ett begränsat antal användare och sommartid märks ibland kapacitetstaket i fritidshusområden, på campingplatser eller i skärgården. Det kan vara värt att testa ett SIM-kort från en annan operatör, men hjälper inte det återstår bara att satsa på en fast lina, alltså en trådbunden uppkoppling.

En riktantenn kopplad till en router innebär ofta ett stort lyft för det mobila bredbandet, men löser inte problemet om du vill kunna använda mobilen som vanligt. Det går dock att komma en bit på vägen genom att ersätta mobilnätet med ett bra trådlöst nätverk. Det krävs inga tillstånd för utrustningen, du riskerar inte att störa mobilnätet och det fungerar även – om det finns möjlighet till bredband via fiber eller ADSL – på platser som helt saknar mobiltäckning. Det mesta i mobilen trivs lika bra på wifi, men det finns två tjänster som kan vålla problem – röstsamtal och SMS. För att det ska fungera precis som där det finns mobiltäckning krävs att operatören har stöd för wifi-samtal – och att du använder en kompatibel mobil. Idag är det bara Tre som aktiverat tjänsten, men planerna finns även hos övriga operatörer. Utan wifi-samtal är du hänvisad till alternativ som Facetime, Imessage, Hangouts, Facebook Messenger eller Skype. Tjänster som på många sätt är smartare än vanliga samtal och SMS, men kräver att motparten använder samma app. 

Trots att operatörerna satsar stora pengar på att förbättra sina nät växer problemet med dålig inomhustäckning. En del av förklaringen är nya typer av byggmaterial. Energieffektiva hus stänger inte bara ute kylan – tjocka väggar och fönster med metallbelagd yta blockerar också mobilsignalen. För att kunna ringa som vanligt inomhus återstår då att sätta upp en egen ”basstation” – en s.k. repeater som består av två antenner och en förstärkare. Antennen som kommunicerar med mobiloperatörerna kallas donörantenn och fungerar bäst om den monteras utomhus. Den andra antennen placeras så att den ger täckning där du vill använda mobilen och förstärkaren förmedlar signalen mellan antennerna. Precis som när man använder högtalare, mikrofoner och förstärkare i samma rum så innebär repeatertekniken en risk för rundgång. Om antennerna hör varandra kan det uppstå självsvängningar som förvandlar repeatern till en olaglig störsändare som kan slå ut mobilnätet över stora ytor.

Störningsrisken gör att man måste skaffa tillstånd för att använda en repeater. Mobiloperatörerna har ensamrätt till sina respektive frekvensband, så den som sätter upp en repeater hyr frekvensen i andra hand – och för det krävs ett skriftligt avtal med operatören. Operatörerna är restriktiva med att dela ut tillstånd. Repeatrar som förstärker signalen från flera operatörer – eller som arbetar på 4G-frekvenserna – är särskilt svåra att få godkända. Fram till 2014 krävdes även ett tillstånd från Post- och telestyrelsen med tillhörande årsavgift, men det kravet är borta. PTS har däremot fortfarande en välfylld webbplats med information om tillståndsprocessen och kontaktuppgifter till rätt avdelning hos din operatör – gå till pts.se och knappa in ”repeater” i sökfältet. 

Bättre täckning – steg för steg
Hur ser behoven ut?
Om du bara behöver internet blir lösningen enklare än om du även vill kunna ringa vanliga samtal och skicka SMS. Om du kan använda wifi-samtal – eller klarar kommunikationen med appar som Facebook Messenger eller Hangouts – så slipper du extra antenner för mobilnätets frekvenser.

Hitta signalen
Oavsett om du vill sätta upp en bättre antenn för routern eller en komplett repeater krävs en användbar signal att utgå ifrån. Testa tänkbara antennplatser med mobil eller modem – fungerar det hyfsat med en handhållen enhet så går det att få en stark och stabil signal med en riktantenn. Är det istället kapaciteten som sätter stopp – eller om radioskuggan är total – så krävs fiber eller koppartråd.

Kontrollera vilka tillstånd som behövs
En riktantenn kopplad direkt till routern – eller till mobilen via induktion – kräver inget tillstånd. Det gör däremot alla typer av repeatrar som förstärker och vidaresänder mobilnätets frekvenser. Om du lutar åt repeater – kontakta din operatör i ett tidigt skede och kontrollera vilka modeller som kan vara aktuella och vad som krävs för att få tillstånd.

Undvik att dämpa signalen
Både mobilnät och trådlösa nätverk använder höga frekvenser som dämpas kraftigt av kablar och skarvar. Dra så korta kablar som möjligt, satsa på kontakter av hög kvalitet och använd så kallad lågförlustkabel. Billig teve-koax eller RG58 duger inte. Om du sätter upp en 4G-antenn för bredbandet – montera routern så nära antennen som möjligt och dra hellre långa nätverkskablar än långa antennkablar.

.

.

 

.