Annons

Surfa från datorn

Mobilt bredband blir ett allt mer lockande alternativ, eller komplement, till det fasta bredbandet. Operatörerna har färdiga lösningar som man erbjuder men det är inte säkert att dessa lösningar är bäst för dig. Vi guidar dig genom de olika alternativ som finns för den som vill koppla upp sin dator var som helst.

Publicerad Uppdaterad

Ingen har väl kunnat undgå mobiloperatörernas massiva kampanjer för mobilt bredband de senaste månaderna. Det man ofta försöker sälja in hos konsumenterna är ett särskilt abonnemang tillsammans med ett usb-modem. Dessa abonnemang med tillhörande usb-modem är kanske inte den smidigaste och inte heller den billigaste lösningen för alla abonnenter men från operatörernas sida handlar det mycket om att man måste förpacka erbjudandet på ett sätt som man tänker att konsumenterna kan ta till sig.

Då är ett särskilt modem, som man kopplar in på ett sätt som man känner till sedan tidigare, tillsammans med ett särskilt abonnemang, något som är enkelt att sälja. Att operatörerna i övrigt har en del snåriga regler för att ta betalt för mobil datauppkoppling ska man dock inte låta sig avskräckas av. Om man bara ser till att sätta sig in i villkoren finns flera hundralappar per månad att spara in.

Modem inte enda sättet

Det första man bör göra klart är att ett usb-modem inte är det enda sättet att koppla upp sig. Det alternativ som kanske ligger närmast till hands är de så kallade datakort som operatörerna också säljer. Det krävs det visserligen att datorn har en pc card-plats där man kan sätta in kortet, men i gengäld kan man ofta låta kortet sitta i även när man packar ner datorn i en väska, vilket gör det hela till en smidigare lösning.

Korten kan dock vara dyrare, en kostnad som man får ställa mot hur högt man värderar att de är smidigare att använda. Inom parentes kan också nämnas att det finns routers för trådlösa nätverk som man koppla upp mot Internet genom att stoppa in ett sim-kort. Då kan flera datorer samtidigt vara uppkopplade via mobilnätet. En sådan router är kanske inget man tar med sig varje gång man lämnar hemmet, men kan vara praktiskt exempelvis i sommarstugan.

Det finns dock ett betydligt enklare sätt att koppla upp sin dator och i de flesta fall är det dessutom betydligt billigare. Har man bara en 3G-mobil så har man allt som behövs för att koppla upp sin dator. Om den mobil man har bara har stöd för 2G blir uppkopplingen dock allt för långsam för att den ska vara praktiskt användbar till att surfa med så då kan det vara värt att antingen investera i en ny mobil eller faktiskt skaffa någon av de hårdvarulösningar som operatörerna erbjuder i form av usb-modem eller datakort.

Har man en 3G-mobil så behöver man inte lägga ut en enda krona för att komma igång, även om det kan vara bra att skaffa ett särskilt tilläggsabonnemang, något som vi ska titta närmare på senare i den här artikeln. En 3G-mobil innehåller den teknik som krävs för att ordna en uppkoppling som du kan använda från datorn. Det enda du behöver göra är att se till att det finns en förbindelse mellan datorn och telefonen.

Enklaste sättet att åstadkomma det är att använda sig av en datakabel. Det är något följer med i förpackningen med de flesta 3G-telefoner annars kan man köpa en kabel för som mest några hundra kronor. Om både din dator och din telefon är utrustad med bluetooth kan du också koppla ihop dem trådlöst. Tekniskt sett lite krångligare men du slipper ha en sladd som är i vägen och du kan låta mobilen ligga kvar i fickan om du vill.

Med bluetooth kan du surfa med datorn utan sladdar.

Förutom att datorn och telefonen måste kunna kommunicera finns ett annat villkor som måste vara uppfyllt för att det hela ska fungera. Du måste ha inställningar för att kunna ansluta till Internet i din mobil. Att du har det kan du kontrollera genom att starta mobilens webbläsare och knappa in en valfri adress. Om du kan surfa med mobilen så har du också de inställningar som behövs för att du ska kunna koppla upp dig och surfa med datorn. Om du inte har inställningarna kan du få dem genom att ringa operatörens kundtjänst och be att få dem skickade till din mobil eller genom att gå in på operatörens webbplats och ange ditt telefonnummer så skickas inställningarna med sms till din mobil.

Det sista steget handlar om att telefonen ska upprätta en anslutning till Internet när datorn säger åt den att göra det. Det går att åstadkomma på egen hand med bäst är att ta hjälp av den programvara som följer med när man köper en 3G-mobil. Där finns funktioner för att koppla upp sig och som regel behöver man bara uppge grundläggande information om vilken operatör man har så sköter programmet resten.

Om allting fungerar som det är tänkt ska du nu kunna starta datorns webbläsare och surfa obehindrat via mobilen. Den enda skillnad är att det sannolikt går lite långsammare än du är van vid.

Skillnad på data och data

När man har surfat runt ett slag inställer sig kanske frågan hur mycket det kostar egentligen. Och det är nu som det är dags att stifta bekantskap med en mycket märklig princip i operatörernas prissättning. Om du surfar i operatörens nät, med ett vanligt simkort som sitter i en vanlig mobil, så kan det bli fråga om helt olika kostnader beroende på om surfandet sker direkt i mobilen med dess inbyggda webbläsare eller om du har anslutit mobilen till en dator och använder datorns webbläsare.

Datatrafik som datatrafik, kan man tycka. Men så enkelt är det tyvärr inte. Det kostar givetvis inte operatören mer att förmedla en viss mängd datatrafik som kommer sig av att du surfat från mobilen än om du besökt samma webbplatser när du surfat från datorn. Istället handlar det om att man är rädd för att mobilnäten ska bli överbelastade och tar ut priser i "förebyggande" syfte.

De som ska surfa från datorn utan att betala hutlöst mycket per megabyte får istället finna sig i att betala en fast månadskostnad som är relativt hög om man jämför med kostnaden för att surfa från mobilen. Nu kan man givetvis hävda att mobilt bredband ändå är billigt jämfört med fast bredband som dessutom är just det, fast alltså, och inte kan tas med någonstans. Men skillnaden är ändå svår att förklara ur konsumentperspektiv.

Om man inte skaffar något av de abonnemang som operatörerna säljer tillsammans med usb-modem eller datakort lönar det sig med all säkerhet att titta på något av de andra tilläggsabonnemang som finns. Här gäller det dock att vara riktigt uppmärksam eftersom en del av de här abonnemangen eller paketpriserna enbart är avsedda för surfande från mobilen och kostnader för surfande från en dator inte ingår. Man måste med andra ord läsa det finstilta noggrant och sedan komma fram till vad som blir billigast med det surfbeteende som man själv tror att man kommer att ha.

Det finns olika varianter av de här tilläggs-abonnemangen, en del inkluderar en viss datamängd till ett fast pris och överstiger man den mängden får man ändå en lägre kostnad per megabyte än den som surfar till grundpriset. Om man ibland surfar väldigt mycket kan det dock bli en dyr historia det också.

I sådana fall kanske man ska teckna ett av de lite dyrare abonnemang som operatörerna erbjuder tillsammans med usb-modem men helt enkelt strunta i modemet, vilket som regel brukar ge en lägre totalkostnad. Om man tror att man kommer förbruka mer datatrafik än att bara kolla sin mail då och då är det hur som helst någon av de lite större paketen man bör titta på. Som jämförelse kan sägas att det går åt omkring en megabyte för att ladda ner hela startsidan på dn.se.

Snabbare med modem

Är det då inga fördelar med att skaffa ett usb-modem eller datakort. Går det till exempel inte snabbare om man surfar med ett usb-modem än med en telefon? Det beror helt på var man befinner sig. Modem och datakort har en högre maximal hastighet än de allra flesta telefoner som finns på marknaden idag. Men för att man ska kunna utnyttja den fullt ut krävs att man befinner sig i ett område där den egna operatören har turbo-3g-täckning och i en del fall också har uppgraderat sitt nät till 7,2 megabit per sekund, vilket är den högsta möjliga hastigheten i de svenska mobilnäten idag.

Operatören Tre har gjort det i stora delar av Stockholm, Göteborg- och Malmö-områdena men i övriga landet och för övriga operatörer är det sämre. Men om man har, eller skaffar, rätt mobiltelefon finns möjlighet att surfa snabbt även från mobilen. Det finns ett antal telefoner som klarar 3,6 megabit per sekund och i skrivande stund är även 7,2-telefoner på väg ut på marknaden.

Det vanligaste är emellertid att man får klara sig med vanlig 3g-täckning. Det kan i många fall vara fullt tillräckligt om man är inställd på att man inte kommer att ha samma hastighet som om man sitter hemma och har tillgång till det vanliga bredbandet. Det som kan bli problematiskt är att göra sådant som kräver en konstant hög datahastighet, som att till exempel titta på webb-tv. Där räcker vanlig 3g inte till. Om man vill ha samma möjligheter från sin bärbara dator som när man sitter hemma är alltså inte en vanlig 3G-mobill ett bra alternativ, men i många andra sammanhang kan den fungera väl så bra.

Tre

Månadskostnad:99

Ingår:1 GB

Överskjutande:1,49 kr/mb, max 399 kr

Hastighet:384 kbit/s

Tre

Månadskostnad:199

Ingår:obegränsat

Överskjutande:-

Hastighet:7,2 Mbit/sekund

Telia

Månadskostnad:199

Ingår:obegränsat

Överskjutande:-

Hastighet:384 kb/s

Telenor

Månadskostnad:40/175/350 kr

Ingår:5/50/200 mb

Överskjutande:12,50/6,25/3 kr/mb

Hastighet:384 kbit/s

Tele2

Månadskostnad:39

Ingår:1 GB

Överskjutande:15 kr/mb

Hastighet:384 kbit/s

Tele2

Månadskostnad:99

Ingår:5 gigabyte, därefter begränsning till 30 kbit/s

Överskjutande:

Hastighet:384 kbit/s

örer>

HTC Tytn II

Mått:112 x 59 x 19 mm

Vikt: 190 g

Pris: 6700 kr

Sony Ericsson K850

Mått: 102 x 48 x 17 mm

Vikt: 118 g

Pris: 4500 kr

Sony Ericsson W910

Mått: 99 x 50 x 12 mm

Vikt: 86 g

Pris: 3800 kr

Nokia 6120 Classic

Mått: 105 x 46 x 15 mm

Vikt: 89 g

Pris: 2500 kr

Nokia N82

Mått: 112 x 50 x 17 mm

Vikt: 114 g

Pris: 5000 kr