1
1
https://www.mobil.se/tips-tricks/tips-ta-kontrollen-over-appaviseringar-med-fokuslagen-i-ios-15
571380
Tips & Tricks
falskt
Mindre störd

Tips: Ta kontrollen över appaviseringar med fokuslägen i IOS 15

Sammanfattningar, fokusläge och flera andra inställningar hjälper dig att få bara de notiser du faktiskt vill i Iphone med Ios 15.

Notiserna som olika appar kan skicka i Ios har förändrats en hel del och det handlar framförallt om att Apple gjort notiserna mindre påträngande, helt enkelt begränsat dem. De är mindre och stör därmed mindre när de väl kommer, men framförallt har Apple begränsat när de får komma fram och störa dig. Dels så följer det med en fråga med vissa notiser som vill veta om du vill tillåta den typen av notiser även i fortsättningen. Säger du nej så slipper du dem. Dessutom finns en funktion som heter Notissammanfattning och den innebär att du kan se till att icke tidskritiska notiser istället för att poppa upp i realtid samlas i klump och presenteras en eller två gånger per dygn, på kvällen och på morgonen till exempel. Den tredje funktionen är nyheten Fokus-läge som gör att du kan välja vilken typ av notiser som kommer fram beroende på vad du gör för tillfället. 

Notissammanfattning

1. Du ställer in funktionen Notissammanfattning genom att gå till Inställningar i din Iphone, klicka på Schemalagd sammanfattning. 

2. Väl igång så får du välja vilka appar som ska ingå i sammanfattningen och som vägledning får du se statistik över hur många notiser de olika apparna levererar till dig dagligen. Notiser som är tidskritiska kommer oavsett inställningar här att levereras direkt och vilka som faktiskt är tidskritiska avgör Apple själva. 

3. När du valt vilka appar som ska ingå i sammanfattningen får du välja när sammanfattningen ska visas, en gång per dag, två gånger eller fler. 

4. Nu är det bara att vänta på sammanfattningen och njuta av lugnet.

Fokusläge – styr när telefonen ska få störa dig

Funktionen för Fokusläge innebär en form av profiler som hanterar hur telefonen sköter appaviseringar beroende på vad du gör. Det kan vara under bilkörning, är upptagen i ett möte eller sover. Generellt så får du välja appar och personer som ska undantas från reglerna, men annars begränsas helt enkelt appars och människors chans att störa dig beroende på reglerna du sätter upp i fokuslägena. 

Telefonen kommer att föreslå för dig när de olika fokuslägena ska aktiveras. Till exempel att du jobbar och därför inte vill bli störd när du befinner dig på adressen telefonen idientifierat som ditt jobb, att du tränar när du aktiverat ett träningspass på din Apple Watch och att du sover när sovläget är aktiverat på telefon eller klocka. Du kan även aktivera de olika lägena manuellt och stänga av telefonens tillåtelse att gissa vad du gör och aktivera ett läge utifrån den informationen. Som exempel har den Iphone vi använder föreslagit att aktivera Kör bil-läget när vi färdas i den fastigheten och den vill att vi aktiverar “Stör ej”-läget för att få egentid varje gång vi kommer hem. Det här passar kanske inte alla, så åker du till exempel bil men som passagerare och inte förare, eller är hemma men ändå vill ha notiser får du justera inställningarna för att reflektera de önskemålen.

Kom igång med fokusläge

1. De olika tillgängliga lägena hittar du enklast i Kontrollcenter, så svep ner från övre högra kanten av telefonens skärm och klicka där på Fokus.

2. De olika fokuslägena är förinställda, men du kan även lägga till egna med plustecknet i botten.

3. Du aktiverar ett fokusläge genom att klicka på dess namn eller ikon i listan och du ändrar inställningarna för respektive läge genom att klicka på de tre prickarna i anslutning till respektive läge. 

4, Vi skapar ett nytt läge kallat “Lagar mat” för att visa hur ett fokusläge kan anpassas. 

5. Här liksom i andra fokuslägen kan du ange personer som ska få störa dig även när du har fokusläget aktivt och blockerar mycket annat. Kanske vill du att din partner, barnen, barnens skola eller andra viktiga kontakter alltid ska kunna nå dig.

6. I nästa steg får du välja vilka appar som ska kunna skicka notiser och om tidskänsliga notiser från andra appar ska blockeras eller släppas fram. De som blockeras sparas, så att du kan gå igenom dem när du aktivt tar upp telefonen eller när du avaktiverar fokusläget. 

7. Varje fokus kan du aktivera manuellt, låta telefonen aktivera baserat på klockslag, plats, vilka appar du använder eller baserat på andra mer eller mindre smarta signaler telefonen kan känna av. 

Du som är Plus-medlem på mobil.se kan läsa samlade tips. Då serveras du guide till nyheterna i IOS 15 för Iphone, de bästa nyheterna i Watch OS 8 för Apple Watch samt smarta tips för din Ipad med Ipad OS 15