https://www.mobil.se/tips-tricks/titta-p-tv-i-din-android-mobil
398325
Tips & Tricks
Lista: TV till Android

Titta på TV i din Android-mobil

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/imported/643651.jpg?itok=7PqLnujL', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/imported/643651.jpg?itok=gjg5hifz', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/imported/643651.jpg', w: 495, h: 275, title: ' ' },]
Har du en telefon med hyfsat stor skärm och ett bra datapaket eller wlanuppkoppling behöver du ingen tv för att se på tv.

Eftersom tv-sändningarna allt mer hittar ut på nätet är det lätt att plocka upp dem i mobiltelefonen. Det är bara att surfa in på svt.se eller någon annan tv-sajt och börja titta. Det som brukar krävas är att du har stöd för Flash i telefonen. Men vill du göra det hela lite enklare ska du se till att skaffa en bra app som sköter tv:n direkt i telefonen utan webbadresser och som anpassar bilden till storleken på skärmen automatiskt. Vi börjar med de svenska sändningarna.

SVT Play

Ladda ned appen och du är igång. För all strömmad rörlig bild rekommenderas att du har ett datapaket med fast kostnad när du inte använder wlan. Som regel blir bilden bäst när du är ansluten till ett trådlöst nätverk med bra hastighet, med 3G blir bilden ofta lite mer pixlig eftersom datahastigheten för det mesta är lägre. I SVT Play kan du sortera på programmens namn eller efter kategorier och märka program som favoriter så att du lätt kan hitta dem igen om du inte hinner att kika klart.

Kanal5 Play

Kanal 5 har möjligen ett lite fräsigare upplägg på sin app jämfört med SVT. Fyra flikar i överkant låter dig bläddra mellan de senaste avsnitten, program, mitt play och bloggar. När du klickar på ett program får du börja med att se reklam, det handlar om ett klipp på några sekunder så det är inte så störande. Kvaliteten på klippen är bra, ofta snäppet vassare än SVT när jag testar mig igenom tjänsten.

Under program hittar du både hela program och klipp från dem. Under fliken mitt play kan du spara dina favoriter och kolla vilka klipp och program som flest andra tittare har kikat på. Mycket mindre utbud än SVT, men bra kvalitet på klippen.

Viasat on demand

Viasat har en betaltjänst där du abonnerar på deras olika paket med kanaler på webben och i telefonen. När vi skriver detta är appen lite begränsad vad gäller utbud, du får endast utbudet från playkanalerna från SVT, TV3, TV4, TV6, TV8 och sportkanalerna i telefonen. På webben får du även tillgång till filmkanaler och serier. Men Viasat meddelar att man har en ny app på gång som kommer att ge dig samma utbud i telefonen som via webbtjänsten. Börja med att registrera dig på viasatondemand.com. Då kan du titta på de gratismaterialet från de nämnda playkanalerna. Vill du se mer får du betala en abonnemangsavgift som löper månadsvis och kostar mellan 49 och 249 kronor beroende på vilket paket du väljer.

Operatörernas tv-paket

Även mobiloperatörerna har egna webbtv-tjänster och du måste ha ett abonnemang från den operatör som du vill använda. Tele2, Telia och Tre har appar som du laddar ned för att se deras tv-utbud. Fördelen när du går via operatören är att de låter dig använda hur mycket datatrafik du vill för att kolla på tv mot en fast månadsavgift. Det kan alltså vara värt ett övervägande om de vet att du kommer att titta mycket där du inte har tillgång till trådlösa nätverk.

Om vi tar Tele2 som exempel laddar du ned en app och sedan väljer du att beställa ett eller flera av deras paket. De låter dig testa en månad gratis, sedan fortsätter det automatiskt som ett abonnemang för 29 eller 39 kronor per månad. Här hittar du bland annat TV4-kanaler, Viasat-kanaler och ett blandat paket med bland annat TV3, Discovery och CNN, det är både livesändningar och playmaterial.

SPB TV 2

SPB TV är en internationell tjänst som passar bra om du inte är så intresserad av svensk tv, eller kanske vill se mer än SVT Play. Ladda ned appen och få tillgång till hundratalet kanaler från europa och övriga världen. Eller vad sägs om tv från Ungern, Sydkorea, Kuwait, Kina eller Grekland? Eftersom det är väldigt många kanaler kan du med fördel gå in i inställningslistan och kryssa för de kanaler som du är intresserad av så går det lite lättare att bläddra i appen.

Youtube

Kanske främst förknippat med film, men här finns massor av tv-klipp utlagda. Du kan skapa ett eget konto och sitta framför datorn och leta upp kanaler som du gillar och välja att prenumerera på dem. Loggar du sedan in i Youtubeappen får du upp alla dina favoriter även i telefonen under prenumerationer.

Övrigt

Via appen Atext-tv kan du kolla text-tv i mobilen från SVT och ett gäng europeiska kanaler. Och med laddar du ned appen tv.nu får du en anpassningsbar tv-meny för kommande kvällar i soffan, blott ett klick bort. Mycket nöje!