För- och nackdelar

Vi jämför Spotify med Tidal – det är främsta skillnaderna

Spotify dominerar bland svenska musiklyssnare, men det finns alternativ. Här tittar vi på Tidal.

Publicerad Uppdaterad

Tidal

Tidal grundades 2014 som Wimp av svenska Aspiro. 2015 köptes Aspiro upp av ett företag med ett gäng amerikanska storstjärnor som investerare. Vid relanseringen i mars 2015 presenterade man sig som ett mer rättvist alternativ, med betydligt bättre ersättning till artisterna än andra streamingtjänster. Trots en skakig början där en del av artisterna anklagades för att ha puffat upp sin egen musik i tjänsten är detta ett löfte de har hållit. Tidal ger i dag 3-4 gånger så mycket i ersättning till artisten per streamad låt som Spotify gör.

Fokuset på artisternas ersättning kan vara en orsak till att man inte har något gratisalternativ. I alla fall inte i Sverige, i USA har man nyligen släppt ett gratisabonnemang med reklaminslag och reducerad ljudkvalitet. För svenskars del kan man i alla fall prova Tidal gratis i 30 dagar innan det är dags att börja betala.

Fördelar med Tidal

Förutom ersättningen till artisterna, som är ett slags fördel i sig har Tidal fokus på ljudkvalitet. Tidigare tog man extra betalt för högupplöst ljud, men när Apple släppte på högre ljudupplösning till samma pris i sin tjänst kände sig Tidal tvungna att följa efter. Tidal Hifi är därför nu deras basplan för 99 kronor i månaden, och till det priset får du hela musikbiblioteket i CD-kvalitet (1411 kbit/s).

Vill du ha ännu bättre ljudkvalitet än så finns Hifi Plus för 199 kr/mån. Då får du tillgång till alla möjliga högupplösta ljudformat, för på den här nivån finns det flera konkurrerande standarder. Dessutom går 10% av dina pengar direkt till de artister du lyssnar på mest.

De flesta av oss har säkert svårt att skilja ljud i CD-kvalitet från ljud i 24bit/96kHz-upplösning, men de flesta av oss märker nog skillnad på stereoljud och inneslutande ljud i något surround-format, och här har Tidal både Dolby Atmos och Sonys 360 Reality Audio.