VIkbar pionjär

TV: Vi har fått prova vikbara 5G-telefonen Huawei Mate X

Efter att ha fått möjligheten att testa Huawei Mate X lite mer ingående en stund kan vi konstatera att den ihopvikt är mycket som en vanlig telefon men att den samtidigt är något helt nytt när du viker upp den.

Publicerad Uppdaterad

När telefonen är ihopfälld är den varken särskilt tung eller otymplig i handen. Att den då har skärm på både fram och baksida är givetvis speciellt men det går bra att använda den precis som en vanlig telefon. Skärmen på ena sidan är då 6,6 tum stor och skärmen på baksidan, den där kamerorna då sitter har en storlek på 6,38 tum. Det är lite ovant att ha skärm på båda sidorna, men accelerometern ser till att bara den skärm jag tittar på är aktiv och när jag vänder telefonen så släcks den andra skärmen ner. Att Huawei placerat de tre kamerorna i en särskild list vid sidan om skärmen gör att de kamerorna kan fungera både som huvudkameror och som selfiekameror och det gör samtidigt att skärmen, när du vikt upp den och den breder ut sig över sina nästan kvadratiska 8 tum kan vara nästan helt utan kanter och inte störs av någon sensorpanel eller andra distraktioner.

Knapp för att låsa upp

Det är fortfarande en tidig version av Mate X som vi får prova, ej klar för försäljning. Genom att trycka på en knapp på listen så lossar spärren som annars håller ihop enheten och skärmen viks ut. Sedan viker jag ut den till platt läge manuellt och då känner jag ett visst motstånd i vikmekanismen, lite så det nästan knakar.

Det är en avancerad mekanism som gör att skärmen kan vara helt platt i uppvikt läge och att telefonen ändå ihopvikt är acceptabla 11 millimeter tunn. Huawei har pratat om det här, att det är en konstruktion med 100 komponenter som gör att den vikbara telefonen ändå är möjlig att tillverka. Väl uppvikt är den 5,4 millimeter tunn, men listen med kamerorna är tjockare och fungerar som ett ganska bra grepp när man håller i den uppvikta telefonen som då snarare är lik en liten surfplatta.

Nyttan med den stora skärmen

Så vad ska man med en vikbar telefon till? Det finns många möjligheter, men liksom flera av konkurrenterna har Huawei snarast en undersökande approach här. Exakt vilka användningsområden som blir de viktiga återstår alltså att se.

När man använder telefonen i uppvikt läge är det nästan kvadratiska formatet på skärmen påtagligt. I den version av mjukvaran som vi får använda går det att dela skärmen så att man kör två appar samtidigt, men bara på ena ledden så att en app är till höger och en annan till vänster. Det går heller inte att dela information mellan apparna, så du till exempel kan dra en bild från bildgalleriet till ett mejl du skriver, men det är ett användningsområde Huawei sett och redan visat, så den funktionen ska komma.

Som videospelare eller dator

När vi drar igång Youtube på den stora skärmen blir skärmformatet tydligt, för då visas filmen i övre delen av fönstret och övrig filminformation nedanför. När man drar upp filmen i helskärm blir det givetvis stora svarta kanter över och under. Mer anpassad är kanske skärmen därför för andra appar. Word fyller hela skärmen och gör, även när tangentbordet tar upp en del av skärmen att du har gott om plats kvar och upplevelsen här påminner mer om en surfplatta än om en telefon. 

Snabb laddning, snabb uppkoppling

I sitt hopvikta läge har ju telefonen skärm på både fram och baksida och för att inte det ska göra den onödigt känslig så kommer Huawei erbjuda ett skal till den med glas på framsidan så man kan använda den främre skärmen genom glaset och samtidigt skydda telefonen.

När vi testar telefonen har vi ingen laddare tillgänglig, men förutom att det här är en 5G-mobil som ska erbjuda snabba datahastigheter så ska även laddaren vara snabb och ett fulladdat batteri ska räcka minst en dag.

Priset på Huawei Mate X kommer stanna på ungefär 23000 kronor och den ska komma ut i Sverige någon gång i slutet av sommaren.