1
1
https://www.mobil.se/xiaomi-12t
572922
Produkttester
falskt
108 till extrapris räcker mer än väl

Test: Xiaomi 12T – När hälften är bättre

● BILDSPEL
Den här telefonen känns som ett flaggskepp på nästan alla vis, men prislappen är vad som gör den extra intressant.

Betyg

Telefoni & Data
9/10
Media & Skärm
8/10
System & program
8/10
Användarupplevelse
7/10
Material & kvalitet
7/10
Totalbetyg
78%

Snabbladdning
Priset

Ingen trådlös laddning
Inte vattentålig

När Xiaomi 12T lanserades under hösten så var det framförallt den lite dyrare systermodellen 12T Pro som fick uppmärksamhet för sin kamera med skrytiga 200 megapixel. Den telefon vi nu testar, Xiaomi 12T med sina mer beskedliga och ändamålsenliga 108 megapixel och med en prislapp på hälften av vad många andra flaggskepp kostar är dock på många sätt både bättre och alltså riktigt prisvärd.

I grunden har Xiaomi 12T det mesta du förväntar dig av ett flaggskepp idag. Det finns inget att klaga på i själva byggkvaliteten och laddaren som följer med snabbladdar i hela 120W. Baksidans glas är lätt kurvat i kanterna för att telefonen ska ligga bra i handen och skärmen på framsidan är platt, är en oled-panel med övertygande färgåtergivning och ljusstyrka och den kan dessutom uppdatera bilden i 120 hertz, vilket gör att telefonen alltid känns snabb när du bläddrar i webbsidor eller bara klickar dig runt i systemet. 

Mediatek gör ett bra jobb

Prestandan kommer i denna telefonen från systemchippet Dimensity 8100-Ultra signerat Mediatek och inte alltså som ofta i flaggskepp Qualcomm. Mediatek har gjort ett bra jobb och med den här telefonen märker vi inget av de överhettningsproblem storebror har. Även om Mediatek-chippet är snäppet långsammare än Qualcomms toppchipp är det en tydlig flaggskeppsmodell och även något som säkerligen hjälper till att ge telefonen ett så lågt pris.

Jag skriver i rubriken till detta test att hälften är bättre och även om det främst syftar på prislappen kontra andra flaggskepp, att Xiaomi lyckats pressa den så lågt, så kan det även gälla kamerorna. Xiaomi 12T har en huvudkamera på 108 megapixel, en vidvinkel på 8 megapixel och en makrokamera. Alla dessa tre kameror presterar bra. Makrolinsen låter mig ta skarpa närbilder på ner till cirka tre centimeters avstånd.Huvudkameran har fin färgåtergivning och ger bilder med bra detaljrikedom, vidvinkeln är något sämre när det gäller både färger och detaljer. Någon optisk zoom finns inte, men i kameraappen kan du zooma till tio gångers förstoring och då går det att få ut bilder i upp till cirka tre gångers förstoring utan att bildkvaliteten blir tydligt lidande. 

Jämför jag mörkerbilder från den här telefonen med systermodellen 12T Pro så är den senare bättre på att lyfta fram kontraster i mörkret, men båda tar helt godkända bilder. När jag mer för skoj skull tar bilder i full 108 megapixels upplösning och jämför detaljrikedomen med bilder i 200 megapixel från Xiaomi 12T Pro så är 12T med 108 megapixel bäst. 

Testbild

Detaljrikedomen i en bild med 108 megapixel är hör och häpna bättre än i systermodellens 200 megapixel-bilder.

Ämnen

Snabbladdning
Priset

Ingen trådlös laddning
Inte vattentålig