Annons

Pressar priset på plattor

Amazon lanserar Kindle Fire HD

Sent på torsdagen svenskt tid visade nätjätten Amazon upp sitt nya startfält när tre nya Kindle Fire-modeller lanserades: Kindle Fire HD 8,9 LTE, Kindle Fire HD 8,9 och Kindle Fire HD.

Publicerad Uppdaterad

Sedan en tid tillbaka har det talats om att Amazon planerade att snart visa upp en ny variant av Kindle Fire. Nu visar det sig att nätjätten trappar upp priskriget ordentligt när det gäller surfplattor. Företaget - som började med att sälja e-böcker, men nu tillhandahåller en stor mängd varor - hade tre riktiga äss i rockärmen, som alla säljs till en aggressiv prissättning.

Nya Kindle Fire HD 8,9 LTE

Störst i syskonskaran är Kindle Fire HD 8,9 LTE. Precis som namnet antyder handlar detta om en surfplatta med en skärm på 8,9 tum. Plattan mäter 240 x 164 x 8.8 mm och har en vikt på 575 gram. Skärmen - av typen IPS LCD - har en upplösning på 1920 x 1200 pixlar. Pixeldensiteten ligger på 254 pixlar per tum. Panelen ska även ha ett slags specialskikt med ett polariserande filter, som ska minska reflektioner med 25 procent.

På insidan spinner en 1,5GHz TI OMAP4470-processor med dubbla kärnor och 1 GB i arbetsminne. Modellen lanseras med lagringsminne om 32GB och 64GB. I fråga om datatrafik så snackar vi alltså om en surfplatta som är utrustad med LTE-teknik. Övriga anslutningar visar på blåtand, wifi (802.11 b, g, n), USB 2.0 via microUSB, samt Micro HDMI (Typ D). 

Under lanseringen passade Amazon även på att stoltsera med att enheten är försedd med MIMO-teknik när det gäller wifi-stöd (två antenner, både 2,4 GHZ och 5GHz). Enligt Amazon ska detta göra wifi:n hela 41 procent snabbare än motsvarande på den nya Ipad.

Kindle Fire HD 8,9 LTE väntas släppas den 20 november. Priset kommer att ligga på motsvarande cirka 3 400 kronor för modellen på 32GB, och motsvarande cirka 4 000 kronor för den större varianten på 64GB. 

Kindle Fire HD 8,9

Vi går över till Kindle Fire HD 8,9. Modellen matchar i stort sett den första i denna artikel - men med undantaget att LTE-teknik saknas. Även här finner vi en TI OMAP4470-processor 1,5GZh, som enligt Amazon ska vara snabbare än Tegra 3-processorn från Nvidia. Precis om LTE-varianten är denna platta utrustad med 1GB i RAM.

Kindle Fire HD 8,9 har samma mått som storebror med LTE, men väger något mindre, 567 gram. Priset för Kindle Fire HD 8,9 väntas ligga på motsvarande cirka 2 000 kronor.

Minstingen Kindle Fire HD på sju tum

Amazon passade även på att visa upp en sjutums-version av Kindle Fire HD. Denna platta kommer att kosta motsvarande cirka 1 300 svenska kronor. Den  mindre skärmen har en lägre upplösning (1280 x 800 pixlar) än de två större modellerna, skriver Engadget. Detta matchar dock upplösningen på Googles Nexus 7-platta. Amazon själva uppger att batteritiden på denna sjutumsplatta ska ligga på hela elva timmar. 

I nuläget är det dock oklart om vi kommer att se dessa tre nya Kindle-plattor i Sverige.