Förstärkt verklighet

Det här är Google Tango

Nu har den första Tangotelefonen lanserats, men vad innebär tekniken egentligen. Vi kollar upp det hela.

Publicerad Uppdaterad

Googles Project Tango har hängt med i ett par år nu, men det är först med utannonserandet av Lenovos Phab2 Pro som tekniken flyttar in i en telefon som vi kommer att se i butik (om än kanske inte i Sverige, vi återkommer när vi vet mer om det). 
Men vad tusan är Tango då? Utöver ett sätt att dansa på är det Googles sätt att ta tanken med förstärkt verklighet till nästa steg.
Förstärkt verklighet, eller augmented reality på engelska, har vi hört en hel del om förr om åren. Det bygger helt enkelt på att kameran på din enhet fångar upp världen kring dig och visar det, med olika former av virtuella lager ovanpå, på din enhets skärm. Vi har sett mängder av appliceringar för det hela ett flertal gånger redan, där Sony la in tekniken i sin kameramjukvara för att du skulle kunna ta bilder med inklippta dinosaurier i din vardagsmiljö, Legomodeller som kommer till liv när du riktar telefonen mot en katalog och i mängder av olika spel.

Tango
Så var är skillnaden med Tango gentemot det som redan finns? Om du har använt någon applikation med tekniken tidigare vet du säkert att även om det är rätt ballt, så finns det ganska stora problem med rumsavkänning, storlek och placering på de virtuella prylarna som visas på skärmen. Tyrannosauren i Sonys kameramjukvara stampar gladeligen igenom en soffa utan att märka av det, eftersom mjukvaran helt enkelt inte kunnat läsa av att det fanns en soffa där.
Med hjälp av extra sensorer och extra kameror ska den biten bli ett minne blott. Med Tango ska du kunna få en hyfsat exakt uppmätning av det rum du befinner dig i för att den här typen av tillämpningar ska kunna bli riktigt exakta och med det även användbara.
Bland de exempel som både Google och andra har klurat ut finns bland annat:

Inredning
Mappa upp ett rum exakt, gå in i Ikeas app (som exempel) och välj ut den där sängen du funderar på att köpa. Får den plats? hur passar den med övrig inredning i rummet? Den typen av appliceringar verkar kunna bli en av de stora för Tango. Skillnaden mot de varianter som finns idag är att såväl 3D-modellen av möbeln som måtten på rummet (med befintlig inredning) är mer exakt, så du behöver inte förstora eller förminska något för att sen få reda på att det inte passar alls i verkligheten.



Spel
Vi har sett en hel del spel med förstärkt verklighet redan. Men de flesta av dem har krävt en speciell spelmatta eller specifika kort för att de virtuella elementen ska kunna fungera i “verkligheten”. Med Tango ska hela den biten bli ett minne blott och du ska exempelvis kunna sätta upp en bana med virtuella dominobrickor baserat på hur rummet faktiskt ser ut.



Utbildning
Med mer exakt mätning och fler sensorer är det här något som spås komma stort. Titta på en modell av något och Tango har koll på alla delar och mått av modellen, så att infoskyltar kan placeras ut på rätt ställen. Detta ska kunna göras på befintliga modeller, som ett skelett på ett museum, utan att göra någon åverkan på själva modellen.

Navigering
Om Tango kan mappa upp ett helt rum kan de såklart mappa upp din omgivning också. Säg att du landar i ett nytt köpcentrum och behöver hitta en specifik affär. Med skärmen på en Tangoenhet kan du få upp virtuella pilar i golvet både fram till butiken och hela vägen in till just den grej du behöver. Betydligt smidigare än att leta hyllnummer på Clas Ohlson helt enkelt.

I förlängningen kommer det såklart att finnas en hel del andra appliceringar på detta och det kommer med all säkerhet att kombineras med såväl en eventuell uppföljare till Google Glass som mer vanliga Virtual Reality-headsets. Det är även inte helt omöjligt att tekniken kombineras ihop med smarta hemenheter med interaktiv projektor som Sonys Xperia Agent och liknande. Hur tillverkarnas intresse för tekniken ser ut är dock något oklart i dagsläget, eftersom det bara är Lenovo som visat något officiellt. Men förhoppningsvis kommer det här att bli en av teknikerna som gör vår vardag till en betydligt smartare sådan framöver.