Apptest Facebook Messenger

Gratis samtal i Facebook-appen

Nu kan du ringa gratis röstsamtal via Facebooks meddelandeapp. Vi har testat hur det fungerar.

Publicerad Uppdaterad

Funktionen i sig är inte ny utan har varit tillgängligt en tid i andra länder. Det är dock först nu som Facebook gjort tjänsten tillgängligt även här i Sverige. Kanske satsar Facebook extra med tanke på alla konkurrenter som ger sig in på samma spår. Funktionen finns i Facebooks app Facebook Messenger, alltså bara för dig som har Ios eller Android.

Du ringer ett nytt samtal genom att leta upp den kontakt du vill ringa. I Messenger-appen gör man det genom att klicka på en kontakt och sedan välja “i”-symbolen för att få fram knappen för gratis samtal. Samtalet kopplas via mobilnätet som ip-telefoni, vilket gör att det är din datapott istället för samtalsminuter som förbrukas. Förutom att det blir gratis förutsatt att du har fri data på ditt abonnemang så innebär det här även att ljudet blir märkbart sämre än för ett vanligt röstsamtal. Vi har provat att ringa ett tiotal samtal och i flera av dem har det varit svårt att höra vad den man pratar med säger eftersom ord ibland faller bort, då särskilt när uppkopplingen är begränsad via 3G. Mest nytta har man förmodligen av tjänsten när den kan ersätta ett dyrt utlandssamtal och båda parterna har bra uppkoppling. Eftersom internetuppkoppling är det enda appen behöver kan du även ringa och få samtal på din surfplatta, även om den inte har simkortplats.

Båda ska ha appen

För att samtalet ska kunna kopplas upp krävs både att du är kompis på Facebook med den du vill ringa och att den personen har appen installerad och är uppkopplad. Det här ser du i deras information i appen och är de inte tillgängliga av någon anledning syns istället en överkryssad telefonlur (Ios) eller en gråmarkerad länk (Android).

Att ta emot ett samtal fungerar lite olika beroende på vilket system du använder. I Android tas hela skärmen över av en stor bild med Facebookbilden på den som ringer samt en röd och en grön knapp för att svara eller avvisa samtalet. I Ios kan du välja hur programmet ska göra dig uppmärksam på nya samtal, men det är först när du öppnat appen som du får se bilden på den som ringer. Smidigast är nog att först skicka ett textmeddelande i Facebook Messenger för att kolla om den du vill prata med är tillgänglig för ett röstsamtal. Ringsignalen blir ju inte densamma som för vanliga samtal så det finns en risk att den som får samtalet missar att svara.

Vill du göra annat samtidigt som du pratar kan du i Ios-appen trycka bort appen antingen via hemknappen eller med en speciell knapp i appen så lägger den sig i bakgrunden och låter dig använda andra appar när du talar vidare. I Android kan du växa mellan program precis som vanligt utan att samtalet bryts.

Facebook Messenger

Funktion: Förutom textbaserad chatt numera även röstsamtal

För: Facebook Messenger i Ios (Ipad och Iphone) samt Android

Testat på: Apple Iphone 5, Apple Ipad Mini, Alcatel One Touch Idol Ultra

Betyg: 6/10