Annons

Honor 9-lanseringen

Hands-on med Honor 9

Honor 9 ger ett gott första intryck.

Huawei genomförde under tisdagen ett stort lanseringsevent i Berlin för sin nya smartphone-modell Honor 9. Mobil var så klart där och kände och klämde på enheten, som släpps i Sverige den 15 augusti.

Publicerad Uppdaterad

Honor 9 har förvisso redan offentliggjorts i Kina, och det mesta är redan känt om enheten. Men Huawei genomförde under tisdagen även ett lanseringsevent i Europa, där man bland annat avslöjade telefonens pris och releasedatum i vår del av världen. Honor 9 kommer till Sverige den 15 augusti och kommer att kosta 4 990 kronor. Men vad är det man får för pengarna, och har det egentligen hänt så mycket sedan succételefonen Honor 8?

Kameran huvudnumret

Det handlar om en enhet med 1080p-upplöst 5,15-tumsskärm, Kirin 960-processor, 4 alternativt 6 GB arbetsminne och 64 eller 128 GB lagringskapacitet. Så långt inga direkt världsomvälvande förändringar rent hårdvarumässigt. Men på kamerasidan har det hänt desto mer. Honor 9 har dubbla kameror på bakstycket, en monokrom kamera på 20 megapixlar och en RGB-kamera på 12 megapixlar. Tillsammans presterar de enormt fina och detaljerade bilder. Vi fick möjlighet att testa kameran som kortast, och kan konstatera att den också tycks hålla vad den lovar. Detaljrikedomen i bilderna imponerar, liksom de livliga och korrekt återgivna färgerna. Systemet med Hybrid Zoom och så kallad Pixel-Binning-teknologi ger riktigt ljusstarka och definierade bilder. Telefonen kan även filma i 4K-upplösning.

En snygg telefon

Honor 9 är även en mycket iögonfallande enhet, inte minst tack vare den nya 3D Glass-designen. Huawei har använt inte mindre än 15 lager finish för att få till den tjusiga ytan som reflekterar ljus på ett unikt sätt, något som ger telefonen en ambiens av lyx. Byter man vinkel som man håller telefonen i blir det uppenbart att den kommer att uppfattas som ganska flashig för omgivningen, både på grund av att den helt enkelt ser dyr ut och att den också projicerar ljusstrålar från höljet. Telefonen finns i tre färger: Glacier Grey, Sapphire Blue och Midnight Black. Alla blir ganska snabbt fingerflottiga, men den blåa tycks det inte märkas lika mycket på som på de övriga två. Den mer eller mindre sömlösa övergången mellan bakstycke, ram och front gör telefonen skönare att hålla i n föregångaren. Mått- och viktmässigt känns den däremot ganska lik Honor 8. 

”Snabbare än S8”

I samband med eventet bjöds på en demonstration av hur snabb Honor 9 är. Jämförelsen var dock aningen enkelt till sin karaktär för att man ska kunna dra alltför stora växlar på den. Men när det gällde att starta och starta om appar var enheten hur som helst på par med eller snabbare än Samsungs Galaxy S8. CPU-prestandan ska vara förbättrad med uppåt 18 procent, och GPU-prestandan med hela 180 procent. Vi får återkomma om den saken i ett mer djuplodande test, men kan konstatera att enheten onekligen känns väldigt följsam och snabbhanterad. Huawei har förbättrat responstiden från fingret på skärmytan med 10 procent, vilket faktiskt märks. 

Unga är målgruppen

Huawei upprepade vid flera tillfällen att det är en yngre målgrupp man primärt riktar in sig på med Honor 9. Att det är mycket telefon för pengarna råder det inte något tvivel om, och här finns onekligen potential att locka fler än bara unga. Hur det går återstår förstås att se. Honor 9 släpps i Sverige den 15 augusti till ett rekommenderat pris på 4 990 kronor.