Första riktiga Google-mobilen

Så är Googles nya Pixel och Pixel XL

De säger att det är den bästa kameramobilen någonsin och den ska vara full av smarta funktioner.

Publicerad Uppdaterad

Telefonen Google Pixel som lanseras i två storlekar, med skärm på 5 respektive 5,5 tum, ska för första gången kombinera mjukvara från Google med hårdvara från samma företag. Det är alltså inte som tidigare en partner (HTC, Samsung, Huawei) som gjort själva telefonen utan det här ska enligt Google själva vara en Googleprodukt inifrån och ut.
Utöver en enligt Google riktigt bra kamera så är det mest framträdande i telefonen och de andra prylar som lanserades Google Assistant, som genom en konversation med dig ska kunna hjälpa dig med nästan allt i livet. Boka restauranger, hotta foton, göra shoppinglistor, spela musik och mycket mer.  Genom att hålla ner hemknappen på telefonen vaknar Google Assistant och frågar dig vad den kan hjälpa till med och du kan prata med den i telefonen men även i den uppkopplade högtalaren Google Home.
Just funktionerna som assistenten erbjuder tycks vara anledningen till att Google bygger sina egna telefoner, för att den kräver att mjukvara och hårdvara ska samspela i betydligt högre utsträckning än tidigare.

Mer extrafunktioner
Med sin telefon Pixel erbjuder Google en hel del egna mjukvarufunktioner. På det sättet skiljer sig alltså Pixel från tidigare Nexusenheter där Google snarare skalat bort så mycket extrafunktioner som möjligt. I Pixel skickar man förutom assistenten även med videosamtalsappen Google Duo som lanserades för en dryg månad sedan till både Ios och Android och finns att ladda ner för vem som helst. Man inkluderar även, som vanligt, Google Foto i telefonen, men med den extra bonusen att du får lagra alla bilder och filmer i full upplösning gratis. Eftersom kameran i Pixel spelar in i 4K-upplösning är det betydligt mera generöst än vad Google erbjuder ”vanliga användare”. Det är alltså i Google Foto som du lagrar bilder och film från telefonens kamera.


Bästa kameran?

Kameran har fått 89 poäng av DXOmark som testar kameror och det är den högsta poäng som tilldelats en mobilkamera. Snäppet under hittar vi Iphone 7 Plus. Bilderna är på 12,3 megapixel, men viktigare så klart, och något som Google också poängterade, är stora pixlar, bländarvärde och HDR+-läge för att få så bra bilder som möjligt. Exakt hur bra får vi så klart återkomma til när vi får möjlighet att testa på riktigt. Något släpp i Sverige sades det dock inget om på lanseringen och om den över huvud taget kommer tycks det ligga långt bort.

Inte till Sverige
Telefonerna kan förbokas redan nu, men inte av svenskar. Pixel och Pixel XL säljs i Australien, Kanada, Tyskland, Storbritannien och USA via operatörer där och via Googles webbutik. För att handla i den behöver du dock både en postadress och ett kreditkort med hemvist i det land du beställer till. Google har produktsidor på svenska för produkterna och de finns i Googles svenska butik, men de är märkte som inte tillgängliga. Det officiella beskedet från Google i Sverige lyder: "Inget att kommunicera kring eventuell lansering i Sverige i dagsläget."

Material och design
Telefonerna i sig är gjorda av glas och aluminium med tydliga linjer på baksidan. Där sitter även fingeravtryckssensorn som låter dig låsa up telefonen, men du kan även svepa över den för att få fram dina appaviseringar, på samma sätt som Huawei erbjudit. Skärmen på 5 respektive 5,5 tum är av Amoled-typ och Pixel och Pixel XL är de första telefonerna att certifieras för Googles VR-plattform Daydream. Pixeltätheten på telefonenas skärmar är 441 ppi för Pixel och 534 ppi för Pixel XL. Det kan man jämföra med Samsung Galaxy S7 som har 577 ppi och som ju även den siktat in sig mycket på VR.

Processorer och batteri
Prestandamässigt erbjuder Pixel egentligen det bästa man kan få tag på idag. Qualcomms senaste toppchipp Snapdragon 821 och laddningen av batteriet sker med snabbladdare och USB-C. Efter en 15 minuters laddning ska telefonerna kunna erbjuda 7 timmars batteritid, oklart dock med hur flitig användning.

Senaste Android 7.1
Föga förvånande levereras Pixel och Pixel XL med Android 7.1 och direkt i startskärmen märker vi nyheter. Det är Googles nya startskärm, och man ser bland annat att alla ikoner är runda och genom ett svep uppåt får du fram hela applådan med appikoner. Utöver Google Assistant och gratis lagring av foton så erbjuder Google även support inbyggt i telefonen. Du kan ringa upp eller chatta med support och om du vill så kan du låta de som hjälper dig se vad som visas på skärmen, så att de kan hjälpa dig bättre.

Nytt, inte Nexus
Google har alltså tagit ett steg bort från Nexus-idén och istället fokuserat sitt erbjudande på den smarta upplevelse som dom hävdar att Google Assistant ska kunna ge om inte nu så i framtiden när den utvecklats mera. Med tanke på att Google poängterade så tydligt att hård- och mjukvara måste hänga ihop kan man fråga sig hur partners som Samsung, Sony och övriga ser på framtiden. Google var dock tydliga med att de har en roll framöver och att till exempel Googles VR-plattform Daydream inom kort får se flera certifierade enheter från partners.

Men när det gäller svensk lansering av Pixel och Pixel XL är alltså beskedet "Ingenting att kommunicera".

Fakta Google Pixel

Mått: 144 x 70 x 8,6 mm
Vikt: 143 gram
Skärm: 5-tums Amoled-skärm, 1920 x 1080 anpassad för Googles VR-plattform Daydream
Kamera: 12,3 megapixel, video i upp till 4K, bildstabilisering, främre kamera på 8 megapixel, slowmotion i 240 bilder per sekund
Processor: Fyrkärnig Qualcomm Snapdragon 821, 2 x 2,15 och 2 x 1,6, 64 bitar. Adreno 530
Operativsystem: Google Android 7.1 Nougat
Arbetsminne: 4 GB 
Lagringsutrymme: 32/128 GB (gratis lagring i Google Fotos för bild och video i molnet)
Batterikapacitet: 2770 mAh
Pris: 650 dollar (inga uppgifter om svensk försäljning)

Fakta Google Pixel XL

Mått: 155 x 76 x 8,6 mm
Vikt: 168 gram
Skärm: 5,5-tums Amoled-skärm, 2560 x 1440, anpassad för Googles VR-plattform Daydream
Kamera: 12,3 megapixel, video i upp till 4K, bildstabilisering, främre kamera på 8 megapixel, slowmotion i 240 bilder per sekund
Processor: Fyrkärnig Qualcomm Snapdragon 821, 2 x 2,15 och 2 x 1,6, 64 bitar. Adreno 530
Operativsystem: Google Android 7.1 Nougat
Arbetsminne: 4 GB 
Lagringsutrymme: 32/128 GB (gratis lagring i Google Fotos för bild och video i molnet)
Batterikapacitet: 3450 mAh
Pris: 770 dollar (inga uppgifter om svensk försäljning)

Pixel är Googles första egna mobiltelefon. De har själva gjort design av både hårdvara och mjukvara och integrerat Google Assistant.