Biometri

Smartklockan kan varna för förkylning

Ett forskningsprojekt har visat att smartklockan kan förutspå att du håller på att bli sjuk flera dagar i förväg.

Publicerad Uppdaterad

Har du, som jag, gått till gymet med svagt rosslig hals, känt hur förkylningen brutit ut under pågående träningspass, och sedan sotat för det med en rejäl förkylning som kanske förvärrades av att du tränade när den bröt ut? Smartklockor har potentialen att förhindra detta.

En forskningsgrupp på Stanford University har använt smartklockorna Basis B1 och Basis Peak för att se om det gick att förutsäga om en förkylning var under uppsegling. 40 frivilliga har använt klockorna under två års tid, och det visade sig att testpersonerna hade högre puls än vanligt och periodvis högre hudtemperatur när de höll på att bli sjuka. På så sätt lyckades man att förutspå att förkylningar var på väg att bryta ut upp till tre dagar innan användaren själv kände av några symptom.

Man jämförde även resultaten med appen Moves, Scanadu Health tracker och Masimo IspO2 för att dubbelkolla värdena, samt professionell medicinsk utrustning. Slutsatsen blev att om din hudtemperatur och din puls är förhöjd under två timmars tid är chansen stor att det beror på att du håller att bli sjuk. Nu hoppas man kunna utveckla algoritmer som gör att klockan skickar en notifiering till dig när den tror att du håller på att bli sjuk.

Tyvärr kan du inte prova metoden redan nu, eftersom Intel, som ligger bakom Basis, återkallat Basis Peak på grund av problem med överhettning och visat få tecken på att vilja hålla produktlinjen vid liv. Din Apple Watch eller Android Wear-klocka kan inte mäta din hudtemperatur, men visar sig metoden tillförlitlig kan vi nog räkna med att det blir en standardfunktion i smartklockor framöver, och för en gångs skull en genuint användbar sådan.

Källa