Tre system ska bli färre

Windows RT:s dagar räknade?

Nokia Lumia 2520 med skal som fungerar som tangentbord, musplatta och extrabatteri.

"I dag har vi tre windows-system för bärbara enheter. Vi ska inte ha tre system." Så sade en Microsoftchef på en konferens nyligen. Det är inte svårt att räkna ut att det är Windows RT som ligger sämst till.

Publicerad Uppdaterad

När Windows 8 lanserades kom systemet i två versioner, en fullständig version för Intels processorer och en strippad version för ARM-processorer. Sedan dess har Intel lanserat nya generationer strömsnåla processorer som gör att det fullständiga systemet kan köras på surfplattor, samtidigt som Windows Phone numera fungerar i mindre surfplattestorlekar. Windows RT är därmed under intern konkurrens från två håll.

Att Windows RT inte varit någon rungande försäljningssuccé är inte heller någon hemlighet, och i dag är det i praktiken bara Microsoft och Nokia (som också snart är Microsoft) som tillverkar produkter med Windows RT.

Microsoft har sedan tidigare antytt att man tänkt sig konvergera Windows Phone och Windows RT. Man har också tagit små steg mot detta genom att slå ihop app-butikerna och utvecklingsprogrammen. Men tidsplanen har enligt inofficiella källor varit att systemen ska vara integrerade 2015. Nu låter det på Microsofts signaler som att Windows RT kan vara försvunnet innan dess.

Det är Julie Larson-Green, vice vd för devices and studios på Microsoft, som kommenterat utvecklingen.

- Vi har Windows Phone OS, vi har Windows RT och vi har full-Windows. Vi kommer inte att ha tre system, sade hon på en konferens nyligen, och fortsatte med att tala om varför Windows RT varit svårt att marknadsföra.

Eftersom Windows Phones framgångar varit större förefaller det troligt att det är detta system som kommer att utgöra basen för det konvergerade systemet, och Windows RT får stryka på foten.