Smarta hemmet

 • Fitbit Charge 2 är väldigt behändig när det kommer till att hålla koll på din träning men förväntade dig inte att det är en ”smartklocka”.

 • Tile är en liten Bluetooth-tracker som ska hjälpa dig att hålla reda på nycklarna eller luren.

 • Det verkar som om Tomtom har svaret på vad som är nästa steg för stegräknarna.

Bäst på mest

Stort test av vårens toppmodeller

Vi handplockade mobiltillverkarnas absolut vassaste modeller just nu för ett jämförande test.

Publicerad:

27 maj 2015 - 11:30

Uppdaterad:

27 maj 2015 - 15:09

Medan SIM-korten har blivit allt mindre de senaste åren så tycks skärmarna på telefonerna bli allt större. Samsung Galaxy S-serien började till exempel med en 4-tumsskärm, som sedan undan för undan har blivit allt större och med den senaste varianten S6 (som vi testar här) nu är uppe i hela 5,1 tum.

En annan tydlig trend är att tillverkarna lägger alltmer krut på mobilkamerorna. Medan det är lätt att stirra sig blind på specifikationer för kamerorna i megapixelantal räknat, så är det andra saker som påverkar kvaliteten minst lika mycket – inte minst hur det ligger till med manuella inställningsmöjligheter, optik och med storleken på sensorn.

I det här testet har vi spanat in de hetaste mobiltelefonmodellerna från några av marknadens hetaste tillverkare för att utröna vilken telefon som är den bästa just nu. 

Apple Iphone 6 Plus


Apple försökte i det längsta stå emot trenden med större och större skärmar, men till sist blev trycket för stort och denna gång fick Apple följa utvecklingen istället för att leda den. Det mesta känns naturligtvis bekant från tidigare mobiler i serien – eftersom Apple fortsätter att uppdatera sina enheter under lång tid har du redan i stort sett samma funktioner i en gammal Iphone 4S som du får med 6 Plus. Därför blir hårdvaran extra viktig. Skärmen är stor och ljusstark och full-HD-upplösningen räcker för att ge bra skärpa. Iphone 6 Plus hamnar någonstans mittemellan en vanlig Iphone och en Ipad Mini och det finns ett par användbara funktioner hämtade från surfplattorna. Inställningar, mejl och vissa andra funktioner går att dela upp i två kolumner och man kan dubbelklicka på hemknappen för att »hissa ned« skärmbilden till en nivå så allt går att nå med en hand. På papperet får man lätt intrycket av att mobiler med Android eller Windows har betydligt mer kraft under huven eftersom processorkärnorna är fler, klockfrekvensen högre, arbetsminnet större och så vidare. Apples processorer bygger i grunden på samma ARM-arkitektur som övriga tillverkare använder, men chippen är unika för Apples produkter och operativsystemet Ios har väldigt strikta regler för vilka resurser olika appar ska komma åt, så specifikationerna blir inte jämförbara rakt av. En mer rättvisande bild får man om man tittar på hur mobilerna löser samma typ av uppgifter – till exempel tiden som krävs för att ladda identiska webbsidor. Här ligger Iphone 6 Plus i topp. En annan styrka är kvalitetskänslan. Även om designen blivit mer anonym så är Iphone 6 Plus ett elegant bygge i glas och metall. Kameran med optisk bildstabilisering är unik för Plus-modellen och som vanligt har Apple en användarvänlig kamera-app med träffsäker automatik. Till det kommer ett extremt bra slow motion-läge för film. Stillbilderna håller en kvalitet som platsar i flaggskeppssegmentet, men det finns ännu bättre kameror hos andra märken.

+
Fingeravtrycksläsare
Ljusstark skärm

-
Ingen 4k-inspelning
Saknar NFC

Senaste Apple-testet

Färskaste Android-testet

Senaste Windows-testet

Spännande tillbehör

Senaste Samsung-testet

Senaste Sony-testet

Ios - senaste testet

Nya surfplattor

Heta armband och klockor

Senaste telefon-testet

 
 • Ricoh Theta S vs. 360fly

  Både Samsung och LG kommer snart ut med egna kameror som ska filma i 360-grader. Tanken är att du ska kunna se filmerna i ett vr-headset, men vi har testat två vr-kameror som filmar i 360-grader redan nu.

  16 mar 2016 - 11:33
 • Android, Ios eller Windows

  Om man bortser från hårdvaran – vad skiljer sig åt mellan de olika mobilsystemen? Vi tittar närmare på hur de tre stora operativsystemen fungerar i mobilen respektive i surfplattan.

  4 mar 2016 - 11:00
 • Här gör du det bästa mobilköpet

  Sortiment, service och prislapp – några av de viktigaste parametrarna i jakten på de bästa mobilåterförsäljarna. Vi har besökt 11 olika butikskedjor och 22 handlare på webben.

  2 feb 2016 - 12:30

Mest kommenterat

Senaste testet

Hetaste apparna

 • Duell: Kameramobiler

  När S6 kom var den klar kameramästare men nu när Sonys Z5-familj har lanserats och S6 har fått sällskap av Edge och Edge Plus är utgången inte lika säker.

  19 okt 2015 - 11:31
 • Lurar för alla väder

  Mobiler som klarar oöm behandling utan att ge upp finns i alla prisklasser. Vi testar fem modeller – från det riktigt enkla med lite extra vattenskydd via tåliga smartphones till en riktig monsterlur.

  16 okt 2015 - 11:30
 • Kamera, action!

  De klarar både stillbild och film, men framför allt klarar de saker där din mobiltelefon går bet. Vi jämför och korar den bästa.

  7 sep 2015 - 11:31

Sidor

Tipsa Mobil

Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

Om Mobil

Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

Mer om Mobil här.

Vi är Mobil

Kontakta Mobils redaktion.

Du hittar vår kontaktinformation här.

Mobils nyhetsbrev

Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

Registrera dig här!