https://www.mobil.se/advertorials/rets-b-sta-produkter-f-r-mobilt-ljud
564439
Partner
Fiio

Årets bästa produkter för mobilt ljud

Går du och funderar på vad du ska köpa i julklapp till den ljudintresserade? Idag finns det många produkter för att förbättra ljudet från mobiltelefonen. Här kommer några tips.

Funderar du på vad du ska köpa till den ljudintresserade kompisen eller släktingen i julklapp? Ofta har de redan riktigt bra ljud hemma. Men det är svårt att uppfylla de höga kraven när man är på språng utanför hemmets väggar. Idag finns det dock produkter som kan hjälpa till med det. 


Julklappar till ljudfantasten

När du lyssnar på musik från mobiltelefonen spelar den inbyggda DAC:en stor roll för hur bra ljud du får ut. DAC står för Digital to Analog Converter och är enkelt sammanfattat ett slags ljudkort. Ju bättre DAC det sitter i telefonen desto bättre ljud får du ut. 

Tyvärr är sällan den interna DAC:en särskilt bra eftersom mobiltelefoner är så kompakta och innehåller så många olika komponenter. Detta gäller även Iphone. Hur kan man lösa det här problemet?


- Genom att koppla en extern DAC mellan din mobiltelefon och dina hörlurar förbättrar du ljudet. Ett exempel på en bra sådan DAC för Iphone är Q1 II från FiiO säger Harry Perry, produktansvarig på mobileZtore, som representerar ljudprodukttillverkaren FiiO.

Han förklarar att den fungerar som så att du kopplar den till Iphones Lightningutgång, vilket gör att den digitala ljudsignalen hoppar över telefonens interna DAC. Den digitala signalen går då istället igenom Q1II, vars DAC är betydligt bättre. Dessutom innehåller Q1II även en förstärkare, vilket gör det möjligt att använda hörlurar med högre impedans. Q1II är designad för Iphone, Ipod och Ipad, men det finns tillbehör som gör att du även kan använda den till Android-baserade telefoner.

För personer som gillar friluftsliv och joggning finns en annan produkt som ger bättre ljudkvalité – BTR1 från FiiO. Denna produkt fungerar för alla smartphones och ansluts via bluetooth. BTR1 (wireless HiFi Audio med DAC + aptX Bluetooth Amp) innehåller både en bra DAC och en förstärkare, men väger endast 20 gram. Trots anslutning via bluetooth blir ljudkvaliten med BTR1 bättre än vid vanlig anslutning med kabel. 

Med slimmad design och upp till åtta timmars batteritid kommer den som får denna i julklapp att kunna lyssna på högkvalitativt ljud länge. På grund av bluetooth-anslutningen går det även att lyssna på musik samtidigt som du laddar telefonen.  

För att få extra bra kvalitet på ljudet kan du köpa till ett par hörlurar som höjer ljudupplevelsen. 

- FiiOs släppte precis F9, ett par hörlurar som är så kallade triple driver hybrid och innehåller en dynamisk och två balanserade drivers. De ger lyssnaren ljudets fullständiga frekvensområde, hela spektrat av detaljer kommer fram, säger Harry Perry.

Hörlurar i samma kvalité som F9 kostar vanligtvis ungefär dubbelt så mycket, vilket gör detta till en väldigt prisvärd produkt. De är även Hi-Res-certifierade. 

För allra bästa ljud krävs dock att du har en uppspelningsenhet som är producerad för just hög ljudkvalitet. Då måste du släppa mobiltelefonen och leta upp en riktigt bra musikspelare istället.

- Mobiltelefonen är en allt i allo-produkt, den ska vara bra på mycket men blir då aldrig riktigt bra på något. Medan en dedikerad musikspelare i princip bara fokuserar på bra ljud och användarvänlighet, säger Harry Perry.


FiiOs musikspelare X5 har precis lanserats i en tredje generations utgåva. X5III är en Androidbaserad lossless-musikspelare. Det innebär att den hanterar ljud i okomprimerad form och du får därmed högsta möjliga uppspelningskvalitet. Spelaren har vunnit en rad priser, bland annat för sin design i Red Dot Design Awards. Den blev även Bästa produkt för mobile audio player på EISA Award 2017-2018.

- FiiO har skördat stora framgångar med X5III .Vi ser att folk, speciellt audiofiler, vill ha förstklassigt ljud, och att det finns ett hål på marknaden där det är svårt att hitta produkter som kan erbjuda det. Då ville FiiO fylla den rollen och det känner jag att de har lyckats bra med, säger Harry Perry.

Vilka är FiiO?


Varumärket som ligger bakom produkterna ovan heter FiiO. De har valt att specialisera sig helt på mobilt ljud i olika former, hela vägen från hörlursförstärkare och musikspelare till hörlurar. FiiO firar 10-årsjubileum i år. 

- Målsättningen är att den som letar efter mobilt ljud inte ska behöva leta längre än hos FiiO, säger Harry Perry och fortsätter:


- Det bästa med FiiO är att de hela tiden utvecklar produktserierna med nya, spännande och oväntade prylar. Och du kan alltid vara säker på, att vad de än tar fram, så kommer produkten att ha otrolig ljudkvalitet.

Man satsar mycket på att produkterna ska vara prisvärda premiumprodukter för ljudfantaster. Företaget kombinerar forskning, utveckling, produktion och försäljning med fokus på digitalt ljud - framför allt okomprimerat. Satsningen har varit mer än lyckad. Produkterna har vunnit en rad internationella utmärkelser från välkända organisationer såsom Red Dot Awards och Eisa Award.


- FiiOs populära produkter har fått flertalet utmärkelserna, bland annat iF Design Award, Red Dot Award, EISA award, Tokyo Fujiya Avic Spring Headphone Festival Silver Award, Moscow Hi-Fi & Hi-End Show Product of the Year Award och Spain Onoff prize. Det är bara några exempel, säger Harry Perry.

Kvalitetsstämplar

I dagsläget finns FiiO representerade på 5 kontinenter och i hela 66 olika länder. Flera av deras produkter har slagit säljrekord inom sin respektive kategori. Det lyckade receptet ligger i ett kombinationsfokus.

- Förutom att satsa på bra ljud arbetar FiiO också mycket med faktorer som hög användarvänlighet, ett stort utbud av tillbehör och en hög nivå av utbyggbarhet. De vill att deras användare ska uppleva frihet, säger Harry.


FiiO arbetar också mycket med certifieringar, det visar att produkterna faktiskt är så bra som de påstår. Till exempel jobbar de med certifieringar som Hi-Res Audio, Apple MFi och National High-Tech Enterprise.


Slutresultatet blir en rad ljudprodukter av hög kvalitet till bra priser.

Publicerad: 8 dec 2017 - 09:45