1
1
https://www.mobil.se/android-12
569910
Nyheter
falskt
Android 12

Google har lanserat Android 12 – första versionen ute nu, beta i maj

● BILDSPEL
[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/skarmavbild_2021-02-19_kl._07.50.04.png?itok=mqAFN1sJ', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/skarmavbild_2021-02-19_kl._07.50.04.png?itok=U557WQQe', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/skarmavbild_2021-02-19_kl._07.50.04.png', w: 798, h: 409, title: ' ' },{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/skarmavbild_2021-02-09_kl._10.17.03.png?itok=Fism-8Q8', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/skarmavbild_2021-02-09_kl._10.17.03.png?itok=XLdfj7SV', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/skarmavbild_2021-02-09_kl._10.17.03.png', w: 1462, h: 1042, title: ' ' },]
Nu har Google släppt första versionen för utvecklare och Android 12 ska lanseras skarpt i höst. Nu har vi fått en första officiell titt på systemet.

Rykten har sedan tidigare pekat på att Google ska ändra utseendet ganska radikalt när Android 12 gör officiell entré. Det Google nu gjort, på torsdagkvällen 18 februari svensk tid, är att de släppt den första utvecklarversionen av Android 12. Det här innebär att den som är utvecklare kan installera systemet på en telefon redan idag, men långt ifrån allt i systemet är klart eller ser ut som det kommer att se ut, och vi kan fortfarande vänta oss många nyheter innan Android 12 faktiskt är redo för leverans i höst. Google meddelar att de kommer släppa fler utvecklarversioner under våren, de första publika betaversionerna kommer i maj och sedan ska alltså systemet vara helt klart i augusti eller senare under hösten.

Under motorhuven

Det som Google faktiskt släpper och berättar mer om i den första utvecklarversionen handlar framförallt om detaljer som enbart har relevans för utvecklare och väldigt lite om riktiga funktioner eller visuella förändringar du som användare kommer att lägga märka till. Det handlar alltså från Googles sida om till exempel vad videofilmer sparas i för filformat, ett nytt programgränssnitt för hur appar kan ta del av innehåll i urklipp, hur bildfiler hanteras och hur wifi-uppkopplingar hanteras. En detalj som berör användarens upplevelse däremot är hur vibrationer ska kunna genereras i Android 12 utifrån ett ljudstpår. Hur utvecklarna utnyttjar den möjligheten återstår att se. 

Från andra källor

Mycket av informationen om Android 12 som har med användarupplevelsen att göra baseras alltså fortfarande på läckta uppgifter. Läckor till XDA Developers har till exempel visat att Google har en funktion för att visuellt i skärmen visa när mikrofon eller kamera används av någon app. Detta för att motverka att appar ska kunna spionera på dig utan att du vet det. Den här funktionen är dock inte integrerad i denna version av Android 12. 

Google säger i pressreleasen där de berättar om nya versionen, att notifieringar i Android 12 får en modernisering. De som hunnit testa rapporterar om adderade animationer och övergångar. Utöver rent visuella förändringar gör Google enligt uppgift även ändringar under huven för att förbättra prestanda.

Sedan tidigare har uppgifter om det övergripande utseendet på Android 12 läckt till XDA-developers. De har lyckats lägga sina händer på ett par läckta skärmdumpar från vad som sägs vara tidiga versionen av Android 12. Det här ska vara ett utkast som Google visar för sina största och närmaste partners för att de i sin tur ska kunna förbereda sig inför lanserignen. XDA Developers kan inte bekräfta deras autenticitet, men de menar att det finns vissa bevis som skulle göra det sannolikt att de är korrekta. 

Skillnaderna från Android 11 är bland annat att Google nu har minskat ner antalet snabbinställningar som dyker upp när man sveper ner notifikationspanelen, från sex till fyra. På grund av det minskade antalet har de ikoner som finns kvar blivit större. Ikonerna för datum och klockan har bytt plats. 

Google verkar också ha jobbat lite med widgets i Android. En ny widget som på engelska ska kallas "Conversations" kommer att visa meddelanden, missade samtal och annan typ av kommunikation. Widgeten verkar dock vara ganska liten och därför kommer bara en uppdatering åt gången. 

En annan funktion som kan komma är möjligheten att lägga en app i ide istället för att avinstallera den för att frigöra mer utrymme på telefonen. Att låta en app gå i ide frigör dock inte lika mycket utrymme som att avinstallera den. 

Även en rad andra källor har grävt i den första utvecklarversionen för att hitta tecken på nyheter där.  Utvecklaren Mishaal Rahman har till exempel hittat en inställning kallad Silky home som anpassar gränssnittet för enklare enhandsanvändning, mycket inspirerat av Samsungs One UI, med stora rubriker i överdelen av skärmen.