Utan arga fåglar

Apptest: Best Fiends

Rovio-avhopparnas första spel bjuder faktiskt på något slags nytänkande.

Publicerad Uppdaterad

För ungefär ett år sedan stack två utvecklare från finska Rovio för att starta sitt eget spelföretag. Namnet blev Seriously och nu har deras första spel, Best Fiends, anlänt. Spelet är tänkt som den första delen i en trilogi av liknande spel och det är byggt med ett bredare franchise i åtanke från start för att eventuellt kunna bli något som konkurrerar mot Rovios egna arga fåglar.

Här finns inte tillstymmelse till fysikmotor eller slangbellor, och arga fåglar har bytts ut mot sockersöta insekter istället. Deras värld hotas av något slags elaka oljemonster som är förvillande lika sniglarna i filmen Turbo.

Nu ska du som spelare dra ditt finger över likadana objekt på skärmen för att forma en så lång kedja som möjligt. Ju längre kedja, desto mer skada gör du mot de olika oljemonstren. När du klarat några banor låser du upp fler sorters insekter, där alla matchas av de olika brickorna på spelplanen. Vid varje klarad bana får du lite olika pryttlar för att låta dina insekter gå upp i nivå och därmed göra mer skada med de färgade bitarna.

Det är inte riktigt det gamla vanliga matcha-tre pusslet som vi sett användas till döds av bland annat Candy Crush, och även om det inte är en helt unik idé blir kombinationen mellan pusselmomentet, de olika banorna, ”slagsmålen” mot oljemonstrena och styrkorna hos de olika insekterna faktiskt något som känns oväntat fräscht. Givetvis kommer freemuimförbannelsen in och vill få dig att köpa extra pryttlar för att snabbare komma upp i nivå, men det är ändå överkomligt på det stora hela.

Det som återstår nu är att se om Seriously klarar av att göra det som Rovio misslyckats med, nämligen att faktiskt grena ut sig istället för att bara hålla sig till ett och samma trötta koncept med griniga fåglar. I vilket fall som helst är insekterna rätt glada här.