Försöker döda Office

Apptest: Google Kalkylark

Kalkylark visar sig ha en hel del att vinna på att brytas ut från Googles vanliga Drive-app.

Publicerad Uppdaterad

Vår gissning är att Dokument och Kalkylark har släppts som separata appar till Google Drive för att understryka att du kan redigera dokument via tjänsten och på så sätt kunna konkurrera med exempelvis Microsoft Office (varför Google inte pushar för sin egen Quickoffice-app är däremot en gåta).

Precis som med Google Dokument är det enbart Kalkylark som fungerar för att redigera kalkylark från tjänsten, då Drive-appen numera enbart kan läsa filer. Här gäller även samma sak som i dokumentappen – att det faktiskt går att hitta filer som finns sparade på tjänsten, något Drive-appen i sig knappast klarar av.

Redigering blir snabbt och tydligt begränsat däremot. Precis som webbtjänsten är det ganska basala funktioner som erbjuds i jämförelse med Excel, men appen är ännu några steg förenklad. Sitter du med tunga kalkylblad (varför du nu gör det i Googles appar) får du nöja dig med enklare redigering i appen. Men det som fungerar är riktigt bra och bättre än hur det fungerade förut i enbart Drive-appen.