Flexibel vän- och familjebevakning

Apptest: Hitta mina vänner

Mobiltelefonen vet var du befinner dig och med den här appen vet även de vänner du väljer ut det, oavsett om de har Ios eller Android.

Publicerad Uppdaterad

Problemet med positioneringsappar är ofta att de bara finns för ett operativsystem. Apple har till exempel sin egen app, men den är inte till någon hjälp om du vill veta var en familjemedlem eller vän med Android håller hus. Med appen Hitta mina vänner (eller Family Locator by Life360 som Ios-versionen kallas) kan du se var vännerna befinner sig oavsett om de har Iphone eller Android. Appen i sig är gratis och till stor del är även funktionerna som erbjuds det. Du kan skapa olika grupper och på det sättet kan du styra vilka som ska se var du befinner dig. Du kan till exempel ha en grupp med vänner, en med kollegor och en annan med familjemedlemmar. Alla i gruppen ser varandra, men just för att du kan organisera personer i olika grupper kommer dina kollegor till exempel se dig men inte dina vänner eller var dina familjemedlemmar är.

Med appen så kan du se positionen för de personer som ansluter sig till dina grupper och du kan bjuda in folk genom att de gem en kod som genereras i appen. Laddar de sedan ner appen själva och anger koden så adderas de till den grupp du bjudit in till. Utöver nuvarande position kan du även se en historik för var personen varit de senaste tiden, både platser de stannat på och hur de förflyttat sig. Genom att checka in på platser man besöker kan man aktivt meddela de övriga i gruppen var man är. Du kanske vill meddela att du är i mataffären så sambon inte behöver gå dit, eller att du kommit hem så att de som undrar vet att du kommit hem från resan tryggt och säkert.

Genom att specificera platser på kartan kan du även prenumerera på notiser när folk kommer dit eller lämnar de platserna. Du kanske vill veta när barnen kommer till och går från skolan, till exempel. Två platser är gratis, men vill du bevaka fler plaster måste du betala. Då finns Premium-paketet som kostar 31 kronor i månaden och förutom obegränsat med platsbevakningar även ger dig 30 dagars historik på var alla i dina grupper befunnit sig. Ja, faktum är att med alla bevakningsfunktioner är det lätt att känna att appen nästan går ett par steg för långt. Det finns även en webbversion (life360.com) där du kan övervaka dina gruppmedlemmar på stor skärm om du föredrar det och då får man lätt dåligt samvete just för att den avslöjar så mycket med dels historik och även möjligheten att få aviseringar om varje liten rörelse. Det är ju dock frivilligt att använda, så klart.

När jag betalar för ett Premium-abonnemang innebär det att hela den aktuella gruppen blir uppgraderad, så om man använder det i familjen till exempel är det bara en person som måste betala 31 kronor i månaden. Vill du ha flera grupper uppdaterade kostar det mera.

I appen kan du ställa in hur ofta din position ska uppdateras. Standard är var 15:de minut, men du kan välja ner till endast två gånger per dag. Utöver det kommer positionen även att uppdateras automatiskt när du förflyttar dig. För det mesta funkar det bra, men under en natt bombarderas jag varje halvtimme med informationen om att min vän lämnat matbutiken jag satt upp en bevakning på. Precisionen på positioneringen beror delvis på telefonens gps, men uppenbarligen kan det ibland bli fel. En del brister i precision som påverkar användandet visar sig också när platser ligger mindre än ett par hundra meter ifrån varandra. När man väljer att få aviseringar för besök på en viss plats måste man välja ett område med diameter på minst 300 meter och det gör att platser nära varandra lätt kan överlappa.

Om du använder appen för att samordna med en grupp människor du känner så kan det vara bra att utnyttja även den inbyggda chatten. Inom varje grupp finns ett flöde där du ser om någon gillar (trycker på en hjärtformad ikon) när du checkar in, ni kan skriva meddelanden inom gruppen och dela till exempel inköpslistor.

För den som är lite skeptisk till att dela sin position och vill ha kontroll erbjuder appen inte så många möjligheter till det. När du väl tackat ja till att gå med i en grupp delar du din position med alla i den gruppen. Du kan visserligen dölja din position tillfälligt om du vill det, men eftersom alla i gruppen kan bjuda in och lägga till medlemmar delar du automatiskt din position även med nya medlemmar du inte personligen godkänt.

Det är sammanfattningsvis en väldigt funktionsfylld app med många möjligheter. Om du inte vill ha aviseringar om förflyttningar duger gratisversionen bra, men bristen i precision kan vara en nackdel. Vill ni vara säkra på att den visar rätt får ni checka in manuellt och då förlorar ni samtidigt en del av själva vitsen med den här appen.