Spotify för serietidningar

Apptest: Marvel Unlimited

Dyrt att köpa serietidningar? Visste du att kan du strömma så många du orkar med Marvel Unlimited?

Publicerad Uppdaterad

10 000, 15 000, 12 000… Marvel själva är ganska inkonsekventa med hur många serietidningar som Marvel Unlimited egentligen erbjuder, men många är det i alla fall. Om du någon gång kommit i kontakt med serietidningsaffären Comixology märker du snabbt att utbudet, för Marvels serier såklart, är i stort sett identiskt. Det beror på att Comixology inte bara är en serietidningsbutik, utan även en tjänst som används under många andra olika flagg för olika serietidningsfigurer och förlag, så även Marvel Unlimited.


Det hela går till på samma sätt som Spotify. Hosta fram tio dollar i månaden (74 spänn i skrivande stund) och du får tillgång till egentligen allt digitalt material som Marvel har att erbjuda. Varje tidning laddas ner och sparas tillfälligt på enheten, men du kan även välja att ladda ner upp till tolv tidningar för offlineläsning. Just begränsningen på antalet nedladdade titlar känns ganska snålt, men i övrigt fungerar tjänsten rätt bra. Gillar du tidningen lite extra mycket kan du, också via Comixology, köpa den för att alltid ha den till hands digitalt. När det gäller utbudet i sig hittar vi egentligen inget vi saknar från Marvels breda universum och nya utgåvor kommer hela tiden ut, även om de kanske inte är exakt samtidigt som ”street date” på den amerikanska marknaden för fysiska utgåvor.


För att hantera den smått stolliga mängd tidningar som finns är appen full av olika ingångar till det mesta. Genererat efter Marvels tycke kan du låta tjänsten upptäcka tidningar åt dig, du kan få fram hela event (Marvels stora event, som exempelvis Civil War, är ofta spritt över ett flertal olika tidningar), söka på titlar, superhjältar, karaktärer, författare och så vidare. Det är ganska rörigt och mycket att ta in, men med tanke på utbudet får vi säga att de har lyckats så bra det går med att skapa någon ordning i soppan. Hittar du en bunt tidningar du vill läsa kan du även lägga in dem i ditt bibliotek för att lättare hitta dem allt eftersom.


Själva läsningen tar också hela regelboken från Comixology. Antingen får du titta på hela sidan och kan zooma in med pekskärmarnas sedvanliga kniprörelser. Annars kan du välja ett läge som anpassats för små skärmar, där bara en eller två paneler per sida visas i taget. Det är inte ett perfekt system, men för det mesta fungerar det riktigt bra.


Vi gillar Comixology (förutom till Ios där köpfunktionen togs bort efter att Amazon köpte tjänsten) och vi gillar definitivt att kunna läsa hur mycket vi vill utan att behöva betala fullpris för varenda nummer. Helst hade vi sett att hela Comixology täcktes in av den här tjänsten (vilket om inte annat hade kompletterat författarsidorna betydligt bättre), men gissningsvis är det både sju uppslagsverk med rättighetstrams och osämja mellan genrens två giganter, Marvel och DC, som står i vägen för något sådant. Som det är nu leder i alla fall Marvel den digitala serietidningsboomen rejält, eftersom varken DC eller något annat större tidningshus erbjuder samma sak.