Readlykonkurrent

Apptest: Mofibo

Mofibo ger sig in i kamp med Readly på marknaden för strömmade böcker, men har varken utbud eller teknik på sin sida.

Publicerad Uppdaterad

Det här med att betala en fast månadskostnad för en tjänst och sedan konsumera precis så mycket du orkar inom den är en rätt bra grej. Samtidigt blir det mer ett krig om innehållet än själva tjänsten. På musiksidan har ju Spotify, Deezer, Google Play Music och Wimp på många sätt ungefär samma funktioner och då blir det mer en fråga om utbudet (och, om du vill använda det socialt, vad dina vänner använder). För tidningar fungerar Ztory och Readly likvärdigt och där handlar det mest om utbudet du föredrar (samma parallell hade kunnat göras med Netflix och Marvel Unlimited för film, tv-serier och serietidningar… om de haft en konkurrent). Med Readly redan inne i boksfären med sin tilläggstjänst för strömmade böcker blir det lite samma lika med Mofibo.

Mofibo är en dansk aktör som nu breddat sitt utbud till Sverige och som lovar tusentals (ingen exakt siffra) böcker för den fasta summan på 99 kronor i månaden. Det svenska utbudet är till stor del samma som hos Readly, eller hos stadsbiblioteket om du så vill då utbudet av e-böcker på svenska är pinsamt litet. Mofibo har dock en ganska stor samling engelska titlar, något konkurrenten, trots sitt utbud av engelskspråkiga tidningar, inte lyckats få till. Samtidigt är inte det engelska utbudet direkt jättestort heller.


Medan boktjänsten hos Readly ofta känns mest påklistrad till tidningsdelen är Mofibo å andra sidan betydligt bättre på att visa upp genrer och på navigering i allmänhet. För en ytterligare Readlyjämförelse erbjuder Mofibo bättre inställningar för att visa böcker också, men i jämförelse med andra e-bokläsare som Amazon Kindle är det ungefär likvärdigt. Likt Amazon Kindle innebär det heller inga problem att hoppa mellan enheter och fortsätta läsningen på den apparat du råkar hålla i handen. Förutom när Mofibo glömmer bort var du är någonstans, vilket händer oroväckande ofta och du måste leta upp det själv. 


Indexering är också ett ord du får lära dig med Mofibo. Så snart du gör någon ändring i hur texten visas, ändrar typsnitt, storlek eller läsbakgrund ska hela boken indexeras om under några sekunder. Vi har hittills aldrig hittat en annan bokläsarapp som tagit så lång tid på sig med detta att det behövde synas på skärmen, men här får vi se det vid varje ändring. Inte så att det är en funktion du använder vid varje sidbyte, men fortfarande trist. 

Samtidigt känns det här lite som bokappar har sett ut sedan de dök upp i appaffärerna, så rent tekniskt handlar det inte om några nymodigheter, utöver att alla köpknappar tagits bort till förmån för inloggningen i början. Även om, främst, utbudet och tekniken inte är lysande får vi ändå anse det här vara den bättre i en jämförelse med Readlys strömmade tjänst för e-böcker, men båda har definitivt utbudet som största akilleshäl.