Halva saknas

Apptips: Counterspy

Snål port av ett kul spel.

Publicerad Uppdaterad

Counterspy till Playstation 4 är ett riktigt kul spionspel där du spelar som agent under det kalla krigets frostigaste dagar. Antingen kör du som sovjetisk agent på amerikansk mark eller tvärtom och du måste hela tiden växla mellan dem för att den ena sidan inte ska bli alltför upprörd och starta atomkrig. Som agent ska du smyga in på en missilbas, sno åt dig alla hemliga uppgifter du kan samtidigt som du är tyst nog för att inte råka starta en internationell kris på egen hand. Defcon-mätaren finns med dig hela tiden och det är en ständig kamp mellan att avancera framåt och hålla den på en så låg nivå som möjligt.


Till mobila format är upplägget exakt detsamma när det kommer till agentdelen. Däremot har Sony plockat bort hela sovjetsidan från ekvationen och därmed balansen mellan de båda sidorna som fanns i originalspelet. Om det beror på någon sorts rysskräck från Sonys sida, att de vill banta storleken på spelet eller om de bara är snåla är oklart. Men det känns helt klart som om det snåla alternativet väger tyngst.


Det spel som är kvar gör sitt bästa för att hålla sig uppe. All spelmekanik finns kvar och det är fortfarande roligt att smyga omkring i militära bunkrar och skjuta soldater. Grafiken är mer eller mindre identisk mot konsolversionen, vilket gör att det ser rätt trevligt ut i sin enkelhet.


Däremot blir konverteringen av en bunt knappar och dubbla styrspakar minst sagt problematisk till pekskärm. Här får vi hålla till godo med svepgester med en eller två fingrar åt olika håll, vilket aldrig känns riktigt exakt. Det är minst lika vanligt att vi hoppar rakt in i en fiende som att vi lyckas klättra uppåt, eller att vi börjar skjuta hej vilt i luften när vi försöker slå någon. Det funkar hela spelet igenom, men det krävs alltid att tungan är rätt i mun och att du kan hantera din frustration.


Om kontrollen ens kunnat göras bättre vet vi inte, men även om den varit felfri är vi fortfarande medvetna om att halva spelet saknas.