https://www.mobil.se/appar/apptips-golvlister-i-skakig-augmented-reality
565453
Appar
Interiörträ

Apptips: Golvlister i skakig Augmented reality

Det är för genuint användbara områden som bristerna i Augmented Reality gör sig mest påminda.

Augmented Reality, att kombinera det vi ser omkring oss med innehåll på mobilskärmen ska ju inte bara vara en ploj, utan det ska vara genuint användbart också. Ett exempel på en sådan tillämpning står Interiörträ för.

Södra gör träpaneler, golvlister och trägolv bland annat. I sin app Interiörträ för Ios har man nu en Augmented Reality-funktion där man kan prova ut olika golvlister för att se hur de ter sig i rummen.

Som vanligt i AR-appar börjar du med att skanna in golvytan. Därefter mäter du upp väggen där du ska placera listen. Du får då också ett mått på hur mycket list du behöver. Sedan kan du prova ut olika lister och hur de gör sig mot just din vägg.

Problemet är som så ofta precisionen. Dels får jag en skillnad på 20% på längden på listen när jag provar ut den, dels har jag väldigt svårt att få listen att faktiskt sitta kvar just där väggen möter golvet, i synnerhet när jag rör mig. Det gör att funktionen inte blir så användbar som tekniken utlovar.

Interiörträ utlovar framtida uppdateringar där man även ska kunna prova ut golv och träpaneler. Här är förmodligen precisionen inte lika kritisk, samtidigt som det blir ännu viktigare att se hur det ser ut innan man väljer. Interiörträ är på rätt spår, men tekniken brister fortfarande.