https://www.mobil.se/appar/apptips-google-trips
566884
Appar
En bit på vägen mot smidigare resor

Apptips: Google Trips

Google Trips är tänkt att vara en samlad plats för information om din resa, men den lovar mer än den kan hålla.

Google Trips lanserades skarpt för två och ett halvt år sedan, men har hållit märkbart låg profil sedan dess för att vara en Googletjänst. Tanken är att den ska vara en samlad plats för all information du behöver om en kommande resa.

Upplägget är visuellt tydligt och enkelt. Du väljer en plats och tid, och kan via olika plattor välja att se vad som finns att göra i närheten, förslag på dagsturer, ställen att äta och shoppingrabatter.

Upplägget känns bäst för oplanerade weekendresor till storstäder. Om du ska till mindre platser är informationen lite bristfällig, och appens upplägg utgår från att du utgår från en plats och inte åker runt, även om den även kan tipsa om sevärdheter lite längre bort. Om du bokar en resa med flera stopp kan Google känna igen även det och skapar då en resa till “Wien, Rom och Berlin” med individuella tips för varje stopp, flygdetaljer, boende och sevärdheter. Tipsen även för halvstora orter och inte bara storstäder är bra. Jag kan till exempel bara instämma i de rekommenderade sevärdheterna och förslagen på dagsutflykter i Linköping. I större städer finns tips i olika kategorier, som barnvänligt, utomhus, shopping och lokala favoriter. Du kan även skapa anpassade dagsplaneringar där du kombinerar flera sevärdheter på en dag eller fördelade över en weekend. Du får även samlade råd om hur du enkelt tar dig runt i stan, fakta kring till exempel dricks, hälsovård och annat som kan vara viktigt samt restaurangtips.

En av fördelarna är att du kan spara ner innehållet för den resa du valt så att du kommer åt det offline, om roamingavgifterna dit du åker inte är att leka med. De platser du lägger till i din lista synkas även med Google Maps så du ser de platserna stjärnmarkerade även i den appen och kan ta dig dit enkelt.

Appen ska dessutom automatiskt hämta information från reservationer du får till din Gmail eller om du vidarebefordrar dem till det Gmail-konto du använder med Google Trips. På så sätt ska du även ha dina tider och hotelladresser här. Det här funkar bara delvis för de resor jag har inplanerade. Att den inte känner igen en tågresa med SJ må vara hänt, medan flygbokningen med SAS identifieras korrekt. Men en hotellbokning på engelska med booking.com till en europeisk huvudstad registeras inte heller automatiskt, och jag vet inte hur mycket mer lättidentifierat det kan bli.

Således en användbar tjänst som får avdrag för att man lovar mer än man håller.

Ämnen