Annons

Fornminnesfynda

Apptips: Kringla

Sverige är fyllt av fornlämningar, och den här appen gör det lättare att hitta dem, men bara lite.

Publicerad Uppdaterad

Ni vet den där kringlesymbolen som man hittar på kartor, den som symboliserar fornminnen och sevärdheter? Den saknar man ju lite i mobilens kartor när man är ute och turistar.

Kringla är Riksantikvarieämbetets app för att komma åt deras informationsdatabas, och fyller lite av just den funktionen.

Men Riksantikvarieämbetet ansvarar inte bara för fornminnen utan även k-märkning av gamla hus, så befinner du dig i stadsmiljö och söker efter sevärdheter i närheten översvämmas du lätt av tidstypisk arkitektur från 40-talet och liknande. Detta trots att jag valt bort byggnader ur appen.

Över huvud taget känns appen lite primitiv, och det känns inte alltid som att den gör som jag säger. Jag försöker till exempel söka fram platsen för Sveriges mest kända runsten, Rökstenen, och misslyckas både med textsök och kartsök, trots att jag vet ungefär var den står.

Informationen är ju också rätt ur Riksantikvarieämbetets databas vilket innebär att den har katalogkaraktär snarare än turistguidekaraktär. Inget fel i det, och det är bra att man tillgängliggör informationen på det här sättet, men för den som mest är nyfiken på Sveriges historia blir det lite för snårigt med för många irrelevanta träffar.