https://www.mobil.se/appar/apptips-lat-mobilen-kanna-igen-fagelsang
568691
Appar
falskt
Birdnet

Apptips: Låt mobilen känna igen fågelsång

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/birdnet_bred.jpg?itok=EXJ-eCTM', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/birdnet_bred.jpg?itok=V8GoPWv8', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/birdnet_bred.jpg', w: 2000, h: 1407, title: ' ' },]
Nu kan mobilen höra vilken fågel det är som sjunger med hjälp av en app.

Organisationen Birdlife Sweden berättar om ett ökat intresse för fågelskådning i samband med Coronaviruset, och fåglars läten är ett utmärkt sätt att avgöra vilken art man ser eller hör. Utan facit kan det dock vara svårt att avgöra om man hört rätt på vilken fågel det är innan man lärt sig. Många har frågat efter en app som kan spela in fågelläten och bestämma vilka de är. Jag har alltid hävdat att det är en orealistisk förhoppning, storföretagen har lagt ner stora summor pengar på taligenkänning, och fågelsång är på många sätt svårare med större variation och fåglar som sjunger i mun på varann. Men nu finns det faktiskt en sådan app, om du har Androidmobil, och den fungerar överraskande bra.

h

BirdNet är ett forskningsprojekt från bland annat universitetet i Chemnitz i Tyskland. Projektet går ut på att identifiera fågelsång med artificiell intelligens och neurala nätverk. Tusen olika arter i Europa och Nordamerika kan kännas igen.

Appen vill först ha din position som behörighet. Denna används för att kunna begränsa urvalet över antalet möjliga arter så den inte till exempel behöver grubbla över lunnefågel om du är i Alperna. Du behöver också mobilnätstäckning med data, eftersom appen skickar iväg inspelningarna till en server för identifikation.

Du trycker på inspelningsknappen i appen när du hör fågeln du vill artbestämma sjunga. Fåglar brukar inte vara särskilt samarbetsvilliga när det gäller sådant, men du kan låta inspelningen rulla tills du hör den strof du vill fånga. På skärmen ser du ett spektrogram även de läten som fångas upp där man ofta kan se den strof man är ute efter att bestämma bland allt annat ljud som fångas upp.

Korta klipp funkar bäst

För att artbestämma fågeln markerar du sedan det du vill ha bedömt i inspelningen och skickar iväg. Till skillnad från vad man skulle kunna tro fungerar det ofta bättre med kortare klipp än längre strofer. Förmodligen för att det finns plats för färre distraherande ljud då. Artbestämningen går fort, ofta på någon sekund, och precisionen är god. Fågeln presenteras med engelskt och latinskt namn, men om du går in i inställningarna kan du välja svenska artnamn. Du får en bild på fågeln, och en länk till Wikipedia-artikeln för arten. Du får också veta hur säker Birdnet är på att de avgjort rätt art. Appen kan faktiskt avgöra om ljud kommer från människor också, så att du inte blir lurad om någon är ute och visslar.

En bra sak är att appen inte gissar om du inte ber den om det. Så om den inte känner sig säker på om den hört rätt fågel skriver den att den inte kunde avgöra vilken art det rörde sig om, men om du vill kan den försöka sig på en vild gissning. Inte sällan är även den vilda gissningen rätt.

Fågelkörer då? Jo åtminstone en gång när jag spelar in klarar appen av att korrekt bestämma två fåglar som sjunger i mun på varandra, så även det är något som appen klarar av.

På det hela taget är det en tekniskt imponerande app, även om användargränssnittet ibland känns lite ointuitivt. För den som inte redan känner igen de flesta fåglars sång är det ett utmärkt sätt att lära sig.

Ämnen

 • Birdnet

  Operativsystem:
  Android
  Version (Android):
  1.72
  Utvecklare:
  Stefan Kahl
  Pris (Android):
  Gratis
  Betyg
  8/10