Annons

Windows Phone Light

Apptips: Microsoft Launcher

Efter att ha gett upp sitt eget mobilsystem har Microsoft tagit sig an att göra Android-upplevelsen till sin. Microsoft Launcher känns dock mest som ett estetiskt skal.

Publicerad Uppdaterad

Jag testade Microsofts hemskärmsapp till Android, Microsoft Launcher, för något år sedan, och då kändes det mer som ett experimenterande i användargränssnitt. Skillnaden mot den version jag prövar nu är stor. Man har rättat sig i ledet och har nu ett traditionellt Android-upplägg med hemskärmar och applåda, och en skärm till vänster med olika kort.

Det känns som att syftet är att göra Android mer Windows-likt, till exempel genom att göra alla appikoner fyrkantiga, men också genom att hämta användbara funktioner från Windows. Flera av dem är i beta när jag testar.

En sådan är skärmtidskollen, som likt Android 9-funktionen Digitalt Välmående talar om hur mycket total skärmtid du spenderar, och hur mycket tid du använder specifikt i olika appar. Däremot kan du inte sätta några spärrar på skärmtiden per app eller totalt.

En annan lovande funktion är tidslinjen, som man satsar hårt på i Windows. På datorn ser du i tidslinjen inte bara vilka program du kört nyligen, utan även enskilda dokument eller webbläsarfönster, och det kan vara ett riktigt smidigt sätt att hitta tillbaka till information man jobbat med. I Android är funktionen fortfarande rätt begränsad beta, och det enda som dyker upp där är ett dokument jag öppnat i Word. Men jag ser fram emot att se mer av den funktionen.

Som helhet är Microsoft Launcher ett fullgott alternativ till din telefons vanliga hemskärmsapp, även om man fortfarande inte riktigt lyckas få den att sticka ut bland alternativen.