Grannsamverkan

Apptips: Safeland – lokalt trygghetslarm

Med Safeland kan man få hjälp av grannarna om man upplever en hotfull situation.

Publicerad Uppdaterad

Grannsamverkan till skydd mot brott och otrygghet har funnits länge, men mobilen öppnar möjligheter att göra den mer effektiv, och appen Safeland är ett exempel på det.

När du installerat appen får du skapa ett konto. Framtoningen är vänlig och den personliga integriteten betonas. I appen får du sedan en karta över närområdet där du bland annat kan se var det finns hjärtstartare i närheten.

Det är dock främst de lokala grupperna som är poängen. Du kan starta en egen grupp eller söka bland befintliga grupper. När jag provar att söka lite slumpmässigt bland små och stora orter och förorter i Sverige finns det minst en lokal grupp i kanske hälften av fallen.

När du väl är med i en grupp (eller flera, om du vill) kan du genom appen slå larm om du upplever en hotfull situation eller på annat sätt behöver hjälp. Larmet går då ut till alla i gruppen, med karta som visar var du är, och de som är i närheten kan bege sig dit för att hjälpa.

Det finns även möjlighet att diskutera i gruppen när det rör sig om mindre akuta problem, men det beror naturligtvis på gruppen hur aktiv den funktionen är. Det enda jag saknar i appen är en widget som leder direkt till larmfunktionen, om man verkligen skulle behöva hjälp snabbt.