JFK Moonshot

Apptips: Upplev månlandningen i Augmented Reality

Appen JFK Moonshot är ambitiös och informationspackad, men formatet ställer sig i vägen.

Publicerad Uppdaterad

Till minne av 50-årsjubileet av den första månlandningen förra året gjordes den här appen som ett sätt att återuppleva månlandningen i Augmented Reality.

Appen följer månlandningen på många olika sätt, från att Saturn V-raketen lyfter, via månpromenader till att besättningen återvänder till jorden. Detta sker i både textform, 3D-animationer, originalinspelningar från radiokommunikation mellan markkontrollen och månlandaren, och med inslag av spel. Du kan också köra månlandningen i realtid, och få notifieringar i mobilen när olika steg i resan inträffar.

Appen är späckad med information, och är helt enkelt väldigt läcker, både vad gäller ljud och bild. Ändå tycker jag att själva formatet ofta ställer sig i vägen för upplevelsen. Jag måste gång på gång skanna rummet för att placera ut raketen, jorden och månen eller månlandaren, och sedan krypa runt för att se dem ur olika vinklar. Till viss gräns ger AR en mer involverande upplevelse, men man tröttnar fort och önskar att man bara kunde få se det på mobilens skärm i stället. Det är ju inte som att Saturn V-raketen känns mer verklig för att den startar från mitt vardagsrumsgolv.

Vill du lära dig mer om månlandningen är det trots allt en utmärkt app, det tidstypiska formatet till trots.