https://www.mobil.se/nyheter/jorden-fr-n-rymden-i-vr
561845
Nyheter
Bli virtuell astronaut

Jorden från rymden i VR

SpaceVR har fått klartecken att skicka ut 360-kameror i rymden, men för att ta del av resultatet behöver man förmodligen ett abonnemang.

Startup-företaget SpaceVR provade vingarna på Kickstarter 2015. Planen var att skicka en rigg med tolv monterade kameror, som tillsammans kunde spela in i 3D, 360 grader-video, till den internationella rymdstationen (ISS). Vid första försöket nådde man inte riktigt upp till det utsatta målet som var 500000 dollar och projektet ställdes in. Målet sänktes till 100000 dollar och företaget gjorde ett nytt, mer lyckat, insamlingsförsök. Sen kom en överraskande nyhet. SpaceVR meddelade att de hade fått in en investering på 1,25 miljoner dollar. Företaget ställde återigen om fokus och nu skulle pengarna användas till att placera två kameror i en liten satellit som självständigt skulle liga i bana runt jorden. Space VR, som döpt enheten till Overview 1, beskriver den som ”världens första virtuella kamera-satellit”. Den ska vara utrustad med 4K-videokameror och inspelningarna ska ”kunna ses på alla VR-enheter, från mobiltelefoner till Oculus Rift till lösningar med extrem upplösning som StarVR.”, skriver företaget i ett pressmeddelande.  

Nu har SpaceVR skrivit under en uppskjutningsöverenskommelse med Nanoracks, ett företag som driver ett kommersiellt laboratorium på ISS. Overview 1 kommer att få skjuts till ISS i SpaceX CRS-12, en av Nanoracks proviantskepp. När Overview 1 är på plats så kommer den sedan att läggas ut i omloppsbanan med Nanoracks Cubesat Deployer. Uppskjutningen är planerad till juni 2017. 

Det finns inga uppgifter i företagets pressmeddelande om hur användare kan komma att få tillgång till VR-materialet, men enligt The Verge (som intervjuade SpaceVR:s VD Ryan Holmes i april) så vill SpaceVR sälja abonnemang till användare som önskar att få se jorden från ett nytt perspektiv.  

Ämnen