Bloons TD 5

Ett beroendeframkallande tower defense-spel om apors kamp mot ballonger.

Publicerad Uppdaterad

En detalj som Mitt i Naturen aldrig tagit upp är apors totala och fullständiga hat mot ballonger. Så snart de uppenbarar sig ska de förstöras, troligen för att de på något sätt gör aporna illa om de kommer för nära boet. Logiken är väl kanske inte helt och hållet på plats, men det fungerar som en fin kuliss till ett i allmänhet väldigt gulligt och barnvänligt Tower Defence-spel. TD 5 är, trots namnet, det tredje Bloons-spelet i den här genren som når mobiltelefoner.

Som med alla spel i den här genren ska du placera ut olika torn, i det här fallet oftast olika typer av apor, för att förhindra fienden – olika typer av ballonger – att nå andra sidan av skärmen.

Alla uppföljare till det första Bloons har gått på devisen ”mer av allt” och i TD 5 är det smått svindlande. Dels går du upp i rang när du kör banorna och låser upp nya torn eller uppgraderingsmöjligheter, dels går respektive torntyp upp i nivå, vilket i sig låser upp olika uppgraderingar. Alla torn kan uppgraderas i två olika led och vissa av dem ger dig olika sorters specialförmågor som du kan använda så snart de laddats upp. Efter varje avklarad bana får du både mynt och sedlar i belöning. Mynten använder du i labbet för att forska fram en sorts förbättringar av dina torn, medan sedlarna används för att bygga småhus för varje torntyp som i sig ger olika uppgraderingar. De olika pengarna kan du även köpa genom in-app-köp och genom att länsa en gyllene apa i spelets meny en gång om dagen. För att ytterligare överväldiga finns det tre svårighetsnivåer och två speciallägen på varje bana, samt en stor mängd specialuppdrag.

Det blir nästan för mycket med alla typer av spellägen och uppgraderingar, så därför är det tur att spelet i sig är ganska simpelt då du egentligen bara ska placera ut torn längs en snitslad bana. Därmed inte sagt att det är på något sätt enkelt utan snarare riktigt utmanande. Banorna är riktigt många och definitivt några av de mest fantasifulla i genren samtidigt som grafiken är enkel men snygg. Helt enkelt ett av de bästa och mest fullproppade spelen i genren på länge.