Apptips

Degoo – Svensk molnlagring

Den som är skeptisk till de stora jättarna kan ta en titt på den svenska molnlagringstjänsten Degoo.

Publicerad Uppdaterad

Molnlagringen domineras av jättarna Apple, Microsoft, Google och Dropbox. Vill du spara bilder och filer i molnet utan att betala till någon av dessa IT-jättar finns bland andra svenska Degoo som alternativ.

Degoo har tre kostnadsnivåer där du kan välja att använda gratisversionen med 100 GB gratis eller betala för någon av de två nivåerna med mer lagringsutrymme. I gratisversionen kan du bara ladda upp filer från upp till tre enheter, men du kan ladda ned och titta på filer från obegränsat antal enheter. Tjänsten har då också reklam, men under den tid jag testar dyker ingen reklam upp, vare sig i appen eller webbgränssnittet. För 29 kr i månaden får du 500 GB, reklamfritt och kan ladda upp från tio enheter och det finns även en 10 TB-variant för 99 kronor i månaden. Jämfört med andra molntjänster är det låga priser. Enligt Degoo sparas innehållet krypterat och i bitar utspritt över flera länder.

Appen påminner mycket om Dropbox eller Onedrives appar, med knappar för filer, bilder och inställningar i nederkant. Här finns också något som heter Moments, som är ett slags galleri med utvalda bilder. I inställningarna kan du välja om Degoo får använda artificiell intelligens för att välja ut vad de tror är de mest intressanta bilderna.

Precis som med andra molntjänster kan du välja att foton laddas upp automatiskt, och precis som andra tredjepartsappar tenderar detta att inte fungera av sig själv om appen inte använts på ett tag, men om du öppnar den sätter uppladdningen igång igen.

Som helhet känns Degoo likvärdigt andra molnlagringstjänster, och med en attraktiv gratistjänst och bra prisalternativ är den helt klart värd en titt.