Apptips till Android

Google Hitta min Enhet – Slarverns sökhjälp

Googles app för att hitta enheter kan spåra mer än bara telefoner.

Publicerad Uppdaterad

Egentligen är väl kanske telefonen inte rätt plats att ha den här funktionen på. Sannolikheten är ju att om du behöver använda dig av Googles funktion Hitta min Enhet är det just telefonen du letar efter. Funktionen finns även i inställningarna till ditt Googlekonto på webben.

Men funktionen är lättare och mer överskådlig i den här appen. Och du kanske har en jobbmobil och en privatmobil. Och kanske en surfplatta. Även tillbehör som headset kan hittas med appen.

För att en mobil eller surfplatta ska synas i appen behöver du vara inloggad på ditt Googlekonto i den och appen behöver få kontakt med den via nätet. Då dyker dess ungefärliga position upp på en karta. Om du redan vet att mobilen är någonstans i hemmet, bara inte var, är förstås kartan inte mycket till hjälp, men då kan du i gengäld se till att enheten spelar upp en signal så att du kan hitta den.

Headset har förstås inte samma möjlighet att positionera sig eller koppla upp sig via mobilnätet, så här får du i stället platsen där headsetet senast befann sig när det var anslutet till en av dina enheter. I bästa fall kan det ge en ledtråd om var du glömt eller tappat det.

Ibland kan det ta lång tid för appen att hitta en mobil som borde vara lätt att hitta trots att jag vet att den är aktiv och ansluten till nätet. Blir mobilen stulen och avstängd hjälper appen dig inte att få tillbaka den, men däremot kan du se till att mobilen låses och innehållet raderas så fort någon slår på mobilen och den kopplar upp sig mot nätet igen.