Spotify Mobile Free

Så är Spotifys gratistjänst i mobilen

Spotify har lanserat en gratistjänst till mobilen. Vi har testat hur den fungerar.

Publicerad Uppdaterad

Ett av de främsta argumenten för att betala för Spotify har varit att det är enda sättet att få det till mobilen. Därför kan det tyckas märkligt att man nu slår undan fötterna för det argumentet (fast bara delvis) med en gratistjänst till mobilen. Mer logiskt blir det om man tänker på att Spotify kämpar på USA-marknaden där Pandora är den stora musiktjänsten. Spotify Mobile Free påminner en hel del om tjänster som Pandora, Last FM och Nokia Mix Radio.

Det finns egentligen två sätt att lyssna på musik i Spotify Mobile Free: radiokanaler och spellistor. Radiokanalerna är ett konstant flöde av relaterad musik, där du kan spola förbi en låt om du inte tycker om den. Flödet kan genereras på ett antal sätt. Antingen väljer du något förvalt genrebaserat program, eller så kan du söka upp en skiva, låt eller artist och generera ett flöde baserat på den. Det senare fungerar sådär för mig; Spotify har uppenbarligen en annan uppfattning om vad som är den gemensamma nämnaren i den musik jag söker på än vad jag har. Spotify föreslår också själv musik baserat på vad du lyssnat på tidigare.

Det måste kännas konstigt att vara utvecklare för en sådan här tjänst och behöva tänka “hur gör jag det här lite sämre för användaren?” För Spotify Mobile Free får ju inte konkurrera för mycket med betalalternativet. Tydligast blir det när man lyssnar på spellistor. Du kan använda spellistor du skapat på datorn eller spellistor som du skapar direkt i mobilen, även om det senare blir lite pilligt. Men du får inte välja vilken ordning du lyssnar på låtarna, där går gränsen, utan Spotify blandar dem.

Jag provar att lägga in en ny skiva jag vill lyssna på som spellista, och Spotify meddelar att då listan var kortare än 15 låtar har man lagt till lite låtar. Det visar sig bli äldre låtar från samma grupp vilket känns helt OK. Men skulle jag vilja lyssna på klassisk musik fungerar det förstås sämre att blanda låtar och lägga till på det viset.

En annan detalj med gratisläget i Spotify är att du inte kan spara spellistor offline. Därför är det kanske lika bra att man inte heller får högsta ljudkvaliten i Spotify Free Mobile (du kan i inställningarna välja mellan normal och high), då Spotify lätt kan sluka din datapott om du inte offlinelagrar musiken. Jag gör av med ungefär 80 MB på en timme när jag testar.

Och så reklamen då. Spotify anger “oavbruten uppspelning” som en feature i betalversionen, precis som i gratisversionen på dator (som för övrigt nu även blir tillgänglig på Ipad och Android-surfplattor i stället för mobilversionen av gratistjänsten) ska spelas reklam mellan låtarna. Men under de timmar vi hunnit testa tjänsten får vi ingen reklam. Enligt Spotify har man ännu inte kommit igång med reklamen, men det ska röra sig om ca 2 minuter reklam per timme musik. Spotify har tagit bort tidsbegränsningen för hur mycket musik man får lyssna på från desktopversionen och det finns inte heller någon sådan i mobilversionen.

Av alla gratisalternativ till mobilen som bara nästan låter dig lyssna på vilken musik du vill känns Spotify Free Mobile som ett av de mest generösa. Frågan är om det är så generöst att Spotify tvingas införa ytterligare begränsningar för att inte konkurrera med sin egen betaltjänst. Den mobila gratisversionen av Spotify finns för närvarande inte till Windows Phone.