Äntligen på Svenska

Så funkar Siri på svenska

Efter att ha funnits länge på engelska finns Apples röststyrda assistent Siri sedan början av april även på svenska.

Publicerad Uppdaterad

Den som ville kunde redan tidigare aktivera Siri här i Sverige, men då bara på engelska, franska, tyska eller något av de andra få språk som då stöddes. Nu har många nya språk tillkommit i Siris vokabulär och svenska är alltså ett av dessa. Har du redan testat Siri på engelska har du märkt att hon med tiden lärt sig svara på allt fler typer av frågor och får allt lättare att veta vad du menar. När vi nu startar svenska versionen av Siri så är det lite av en första generationens Siri som gör sig hörd. Orsakerna till det är troligen flera. Dels ska Siri lära sig kontinuerligt av sin interaktion med användarna, dels har den amerikanska versionen de facto fått fler funktioner och samarbeten sedan lanseringen. I USA kan man till exempel fråga om olika sportresultat, göra restaurangbokningar och få mer information om bioprogrammet, något som saknas här i Sverige än så länge.

Att du nu kan prata in nya påminnelser, möten i kalendern eller tala in ett nytt SMS på svenska är dock en avgjord fördel jämfört med att göra detsamma när man är begränsad till andra språk. Siri är duktig på att förstå svenska, även olika dialekter, och det finns många funktioner som är användbara. Det handlar inte bara om att helt enkelt tala in det du vill ha skrivet. Siri kan mer än så. Det fina med Siri är ju att du i viss mån i alla fall ska kunna använda vardagligt språk och hon ska förstå ändå. Du ska till exempel kunna be henne påminna dig om att ringa din syster när du går från jobbet, så förstår hon både var du jobbar – och känner alltså av när telefonen inte längre är där – och vem din syster är från adresslistan så att du direkt får upp rätt namn och nummer när det är dags att ringa.

Det här är dock inte helt funktionssäkert och Siri misslyckas en del av försöken, även sedan vi lärt henne adresser och släktband. En jämförelse med amerikanska versionen visar att föregångaren är betydligt mera träffsäker, så man får räkna med att svenska Siri också lär sig mer framöver. Samma missar märker vi när vi frågar saker som ska stödjas, exempelvis vilket som är världens högsta berg och hur långt det är till solen. De här frågor­na besvaras oftast med en måttligt hjälpsam Google-sökning medan den amerikanska versionen serverar svaret direkt i klartext genom att leta upp det själv på söktjänsten Wolfram Alpha.

Enkla uppdrag som att lägga till möten i kalendern, påminnelser och liknande klarar i alla fall svenska Siri bra, även om hon pratar lite styltigt och kan missförstå någon gång ibland. 

Funktion: Röststyrning i Ios 8.3

Nya funktioner i Ios 8.3: Förutom att Siri finns på svenska, även emoji-figurer med flera hudfärger och ett stort antal buggfixar

För: Iphone 4S och senare, Ipad 2 och senare, Ipad Mini och senare, samt femte generationens Ipod Touch och senare

Tillgänglighet: Finns som gratis uppdatering i Itunes eller direkt i enheten under Inställningar > Allmänt > Programuppdatering