Spel för folk med funktionsvariation

Speltips: GoGlad – Enkelt spel för rörelse

GoGlad är ett spel utvecklat för att aktivera folk med kognitiva funktionsvariationer, men även andra kan lätt uppskatta det.

Publicerad Uppdaterad

Tanken med GoGlad är att sporra till motion med gamification, och målgruppen är barn och vuxna med kognitiva funktionsvariationer. Detta för att just denna grupp lätt blir sittande hemma. I själva spelet märks det mest på att allt är tydligt och pedagogiskt, och att du kan välja en rullstol om du vill till din avatar, men annars är det ett spel i samma anda som Pokemon Go, som vem som helst kan uppskatta.

Målet i spelet är att odla och laga mat. Du väljer ett recept du vill odla till och planterar frön på verkliga, fysiska platser, och för att sköta om dem genom att vattna och rensa ogräs måste du komma tillbaka till dessa platser. Du kan inte plantera två växter för nära varandra, och för att få nya frön behöver du röra dig en viss sträcka.

En tanke med spelet är att kunna skapa möten för målgruppen, och därför kan man om man vill be andra spelare om hjälp att sköta om sina växter, vilket ökar chansen att man möter någon likasinnad på den platsen.

Spelet känns stabilt och välbyggt, och är så klart lätt att få grepp om, men inte utan finesser såsom olika nivåer och pågående utmaningar. Det kan mycket väl fungera för att få en soffpotatis att komma ut mer.